Kāpēc neizliet gurķu marinādi izlietnē? 0
Kraukšķīgi marinēti gurķi ir daudzu iemīļota ēdiena piedeva un sastāvdaļa. Kad gurķi izēsti, nereti atlikusī marināde nonāk izlietnē. Taču velti – marināde vēl var tīti labi noderēt.
1. Atkārtota marinēšana
Gurķu marinādi var atkārtoti izmantot dažādu dārzeņu un augļu, piemēram, burkānu, biešu, sīpolu, ķiploku, avokado marinēšanai. Dārzeņus rūpīgi nomazgā, nomizo, sagriež šķēlēs, aplej ar marinādi un atstāj ledusskapī. Pēc dažām dienām marināde būs ievilkusies, un dārzeņi kļūs par lielisku piedevu vakariņām.
Tāpat pikantajā šķidrumā var marinēt arī olas. Cieti vārītas olas, nomizo un atdzesē. Gurķu marinādei pievieno melnos piparus, sinepju sēklas, koriandru, krustnagliņas vai citas garšvielas un uzvāra. Olas liek burkā un pārlej ar siltu marinādi.
Pēc atdzesēšanas burku glabā ledusskapī. Olas marinē vismaz 2-3 dienas. Marinādei var pievienot biešu sulu, kurkumu vai sarkanos sīpolus, kas piešķirs skaistu krāsu.
2. Gaļas gatavošana
Gurķu marināde ir brīnišķīgs gaļas mīkstinātājs. Tā kļūst mīksta un maiga. Marināde lieliski piestāvēs cūkgaļas karbonādēm, liellopa gaļas steikam, vistas, tītara un jebkuras citas gaļas marinēšanai.
3. Piedeva citiem ēdieniem
Gurķu marinējumu var izmantot kā šķidrumu mīklas sastāvam – maizes, pīrāgu, pankūku, klimpu un citu miltu ēdienu pagatavošanai. Tas piešķirs patīkamu garšu un aromātu. Tāpat marinādi var izmantot zupu, kā arī dažādu mērču un salātu mērču gatavošanā.
4. Elektrolītus atjaunojošs dzēriens
Gandrīz visi zina par gurķu marinādes “dziedinošajām” īpašībām paģiru gadījumā. Turklāt, ja nav izotoniska dzēriena, to var dzert arī pēc vingrošanas sporta zālē. Treniņa laikā ķermenis zaudē daudz sāļu, kas izdalās ar sviedriem, un lielisks veids, kā atjaunot elektrolītu līdzsvaru, ir padzert gurķu marinādi.
Padoms: ja moka grēmas, marināde palīdzēs apturēt nepatīkamās sajūtas. Taču jāatceras, ka tas nav terapeitisks līdzeklis, un, ja grēmu lēkmes rodas bieži, noteikti jākonsultējas ar ārstu.
5. Aromātisks sviests
Sviests, sajaukts ar dažādām piedevām, pēc garšas kļūst daudz interesantāks. Bagātināt sviesta garšu var arī ar gurķu marinādi. 120 g nesālītam istabas temperatūrā atlaidinātam sviestam pievieno ēdamkaroti gurķu marinādes istabas temperatūrā.
Pēc tam pievieno garšvielas – dilles (no sālījuma), sasmalcinātus ķiplokus, maltu koriandru, melnos piparus, sinepes un citas piedevas pēc izvēles. Visas sastāvdaļas sajauc, izmantojot mikseri, ieliek bļodiņā un uzglabā ledusskapī.
6. Etiķa aizstājējs
Ja receptēs ir nepieciešams lietot etiķi, mēģiniet to aizstāt ar gurķu marinādi. Tā ir tikpat skāba, jo satur etiķi, turklāt vēl arī bagātināta ar garšvielām.
7. Virtuves piederumu tīrīšana
Ja nav vēlmes izmantot marinādi pārtikā, to var izmantot arī kā tīrīšanas līdzekli. Ja to ieliesiet piedegušā katliņā un atstāsiet uz pāris stundām, piedegumu notīrīt būs krietni vieglāk. Marināde der arī kaļķakmens noņemšanai.