Kāpēc negribas ēst brokastis? 2
Elīna Kondrāte, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
“No rītiem parasti negribas ēst. Esmu dzirdējusi, ka tas varētu būt saistīts ar magnija trūkumu organismā. Vai ir vēl kādi iemesli?” jautā Gunta no Cēsīm.
Estētiskās medicīnas klīnikas 4. Dimensija dietoloģe Lāsma Kalnbērza skaidro, ka magnija galvenie uzdevumi cilvēka organismā ir atslābināt muskuļus, uzturēt normālu nervu sistēmas darbību, kā arī nodrošināt optimālu enerģijas līmeni. “Tā trūkums var izraisīt muskuļu pārmērīgu sasprindzinājumu, spazmas, krampjus, nogurumu, sirdsritma, arī miega traucējumus, kā arī apetītes samazināšanos. Lai arī magnijs var ietekmēt ēstgribu, tomēr, ja negribas ēst tieši no rīta, tam var būt arī citi iemesli.”
Vēlas maltītes un stress
Vispirms jāizvērtē cilvēka ikdienas ēšanas paradumi – cikos bijusi pēdējā ēdienreize iepriekšējā dienā, un kas tika ēsts. “Ja pēdējā maltīte bijusi salīdzinoši vēlu un diezgan sātīga, nākamajā rītā agras brokastis tiešām var negribēties. Jāatceras, ka apetīti ietekmē arī cilvēka emocionālais stāvoklis. Ja rīts iesākas ar stresu un intensīvām domām par dienas darbiem, gremošanas sistēma nevar pilnvērtīgi sākt darboties,” uzsver speciāliste.
Jāsagaida izsalkums
Gremošanas process turpinās kuņģī un zarnu traktā vairākas stundas pēc ēšanas. Izsalkums ir pazīme, ka barība ir sagremota un organisms gatavs nākamajai ēdienreizei. Būtisks ir princips ēst tikai tad, kad ir izsalkuma sajūta. Ja agri no rīta apetītes nav, labāk nogaidīt līdz brīdim, kad tā parādīsies.
Gremošanas sistēma ir saistīta ar citām organisma sistēmām, tāpēc vēlams ievērot arī bioloģisko diennakts ritmu – ēst tad, kad ir gremošanas procesu pilnvērtīga aktivitāte. Vislabāk barība pārstrādājas tieši rīta un pusdienas stundās, un tad arī jāplāno lielākās dienas maltītes.
Ja no rīta nav ēstgribas, vēlams ieviest dienas režīmā vajadzīgās korekcijas un vēlās vakariņas aizstāt ar agrākām brokastīm. “Ja ir kādi papildu simptomi un aizdomas par magnija trūkumu, jāizvērtē, vai tas tiek pietiekami uzņemts ar pārtiku. Labi magnija avoti ir dažādi rieksti, sēkliņas, pākšaugi, pilngraudi un zaļie lapu dārzeņi. Jebkurā gadījumā šo produktu iekļaušana uzturā nāks par labu,” iesaka dietoloģe.