Foto-Fotolia

Kāpēc kartupeļi jāēd ar visu mizu? + 3 gardas receptes īstam latviešu gardēdim 0

Visvērtīgāk kartupeļus cept esot ar visu mizu, kāpēc tā? Rīga TV24 raidījumā “Ēdiens kā zāles” skaidro Ilze Skrabule, Agroresursu un ekonomikas institūta vadošā pētniece.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
2025. gads sola “stabilu melno svītru” 5 zodiaka zīmēm
“Viņš ļoti labi apzinās, ka daudzi no viņa grib atbrīvoties.” Eksperts nosauc brīdi, no kura Putina dienas būs skaitītas
Lasīt citas ziņas

“Protams, ka arī baudīšana tad ir ar visu mizu, es nepieminēju, ka kartupeļi ir ļoti lielisks šķiedrvielu avots, bet šīs šķiedrvielas ir tikai mizā. Ja mēs tās nomizojam, tad zaudējam vērtīgās šķiedrvielas,” vērtīgu padomu dod Skrabule.

Jau iepriekš esam rakstījuši, ka nedrīkst “iekrist arī otrā grāvī” un aizrauties ar zaļu kartupeļu baudīšanu. “Kartupelis satur daudz vērtīguma, piemēram, ogļhidrātus, olbaltumvielas, vitamīnus un minerālvielas, taču tajā ir arī vielas, kas ēdējam var būt kaitīgas, – tie ir glikoalkaloīdi.

CITI ŠOBRĪD LASA

Plašākai sabiedrībai vispazīstamākais ir solanīns, kas darbojas tandēmā ar hakonīnu, otru izplatītāko glikoalkaloīdu kartupelī. Šie abi savienojumi veido līdz pat 90–95% no visiem glikoalkaloīdiem šajā dārzenī,” skaidro Latvijas Lauksaimniecības universitātes doktorants Reinis Zariņš. Viņš veic pētījumu par sekundāro metabolītu dinamiku kartupeļu uzglabāšanas un pārstrādes procesos.

Ieteikumi pareizai kartupeļu uzglabāšanai:

• nepakļaujiet tos spilgtas gaismas, īpaši saules ietekmei, uzglabājiet tumšā un sausā vietā, vēlamā temperatūra ir no 4 līdz 6 °C;

• uzglabājiet koka kastē vai dabiskās šķiedras maisā, jo svarīga ir laba gaisa cirkulācija;

• neturiet kartupeļus līdzās āboliem, plūmēm vai bumbieriem, jo šo augļu izdalītais etilēns pastiprina nobriešanu, kas var izraisīt ātrāku bojāšanos;

• savlaikus konstatējiet puvi, asnus, zaļo toni un tādus kartupeļus atdaliet no pārējiem, nelietojiet uzturā.

Piedāvājam iepazīties arī ar trim gardām receptēm īstam kartupeļu mīlim!

Divreiz cepts kartupelis

Kartupeļus rūpīgi nomazgā, katru ietin folijā un cep cepeškrāsnī apmēram stundu. Bekona šķēlītes apcep pannā zeltaini brūnas, pēc tam sagriež mazos gabaliņos. Sieru sarīvē. Lociņus smalki sagriež. Pilnu recepti meklē ŠEIT.

Ekrānuzņēmums no YouTube video

Džeimija Olivera īpašais triks, kā izcept perfekti kraukšķīgus kartupelīšus

Mmm, kuram gan negaršo kraukšķīgi zeltaini ceptie kartupeļi…Ar tiem ir grūti aizšaut garām, un bauda garantēta teju jebkurām garšas kārpiņām.

Taču izcept gardus kartupelīšus nav nemaz tik vienkāršs uzdevums, jo sevišķi, ja nevēlas, lai tie sanāk sausi, bāli vai nepeldas eļļā. Pilnu recepti meklē ŠEIT.

Foto-Ruslan Mitin/Shutterstock

Pildīti kartupeļi ar olu un šķiņķi

Lai ēdiens ātrāk būtu gatavs, kartupeļus var iepriekš novārīt ar visu mizu. Ja nav novārīti, tos vairākās kārtās ietin folijā un cep uz grila oglēm, ugunskura oglēs vai cepeškrāsnī 180 grādos. Pilnu recepti meklē ŠEIT.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.