Foto-Shutterstock

Kāpēc kardioloģe Margarita Stoma jau piecus gadus ir veģetāriete 0

Kardioloģe Margarita Stoma savā darbā novērojusi, ka ar sirds asinsvadu kaitēm, tostarp infarktu, slimo arvien jaunāki cilvēki, taču viņa saskata citus iemeslus: vides piesārņojumu un 90% gadījumu – neveselīgu dzīvesveidu.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
VIDEO. Parastā tauta nesaprot augsto mākslu? Šoreiz ir par traku! Kristians Brekte pamatīgi satracinājis latviešus
Lasīt citas ziņas

– Ēdam visu, kas ienāk prātā. No gaļas un zivīm, bet visvairāk no olām organismā veidojas aromātiskās olbaltumvielas – amonjaks. Tas nonāk aknās, muskuļos un smadzenēs. Cilvēku pārņem slikts garastāvoklis un, piemēram, vēlme pārvietoties tikai ar automašīnu. Savukārt sazarotās aminoskābes atrodamas visos piena produktos un pākšaugos, no tiem amonjaks neveidojas. Pienu gan vajag dzert tikai karstu un atsevišķi no pārējās pārtikas, – tāds ir viņas viedoklis.

Margarita Stoma atklāj, ka viņa jau piecus gadus ir veģetāriete, un šādu izvēli pamato gan ar ētiskiem apsvērumiem, gan to, ka veikalos nopērkamā gaļa satur hormonus un antibiotikas. Daktere arī ļoti reti dzer kafiju. Reiz devusies kalnos kopā ar alpīnistiem, kuri lietojuši tikai cigoriņus. Sākumā par viņiem smējusies, bet, kad uzcienāta, cigoriņi iegaršojušies.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Pētījumos pierādīts: veģetāriešiem ir par 20% mazāk infarktu, daudz retāk novēro asinsspiediena problēmas un cukura diabētu. Tikai jāēd daudzveidīgi! Fiziska darba veicējs gaļu var ēst, bet mūsdienu vīrietis nereti pārvietojas no rakstāmgalda līdz televizoram un ledusskapim. Ja nekādi nevar atteikties no gaļas, neatliek nekas cits, kā lietot zāles pret slikto holesterīnu! – atzīst speciāliste.

No rīta, kad organisms vēl nav pamodies un gremošana ir bremzēta, brokastu vietā ieteicams dzert karstu pienu ar garšvielām – kurkumu, safrānu, koriandru. Arī pēc sešiem vakarpusē ēdiens tiek slikti sagremots, toties aktīvi tas notiek no pulksten 10 līdz 14.

– Nesagremotā barība klīst, kamēr organisms to paslēpj, piemēram, asinsvados, žults­vados. Visas toksiskās vielas lieliski uzglabājas arī tauku rezervēs, un cilvēks kļūst apaļāks.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.