Foto: SHUTTERSTOCK

Dziednieks: kāpēc jāēd nezāles? 1

Autors: Ziedonis Kārkliņš, pirts vecmeistars, dziednieks

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
“Varēja notikt ļoti liela nelaime…” Mārupes novadā skolēnu autobusa priekšā nogāzies ceļamkrāns 5
Lasīt citas ziņas

Sarežģītais pavasaris atgādina, ka dabā ir ļoti daudz veselībai vajadzīgu zālīšu, kuras līdz šim nenovērtējām savas nezināšanas vai arī slinkuma dēļ. Vieglāk taču ir aiziet uz lielveikalu pēc pārsvarā ķīmiski apstrādātiem produktiem un pēc tam apmeklēt ārstus… Bet, lūk, ir varianti!

Cilvēki nātres pārtikā lietoja agrāk nekā kāpostus. Jaunās nātrēs C vitamīna ir vairāk nekā citronos un upenēs, karotīna ir ne mazāk kā burkānos. Turklāt nātrēs ir vēl daudz citu vajadzīgu vielu: K, B grupas vitamīni, dzelzs, varš un citi mikroelementi, olbaltumvielas, tauki, ciete, fitoncīdi. Pie mums sastopami kādi 10 nātru veidi. Pārtikā izmanto lielo nātri, sīko nātri, šaurlapu nātri, kaņepjveidīgo un plakanlapu nātri.

CITI ŠOBRĪD LASA

Nātres var vārīt zupās vai nu vienas pašas, vai arī aizvietojot pusi no kāpostu daudzuma. Zupām tās pievieno 20 minūtes pirms gatavības. Ļoti labas nātres zupās ir kopā ar skābenēm. Svaigas lapas var ieskābēt ziemai tāpat kā kāpostus.

Nātres var izmantot salātos – gan 5 minūtes apvārītas sālsūdenī, gan arī svaigas, iepriekš pusstundu turētas sālsūdenī. Salātu kombinācijas ir katra gatavotāja ziņā.

Svaiga nātru sula ir sevišķi ieteicama pavasarī, lai atjaunotu bioloģiski aktīvās vielas organismā.

Nātru sakņu sīrups ir ļoti labs, lai dziedinātu klepu un bronhiālo astmu. Saknes vāc rudenī. 200 g sakņu divas stundas vāra litrā ūdens ar 250 g cukura. Tad nofiltrē un salej pudelēs ilgstošai glabāšanai.

No nātru saknēm var iegūt labu pārtikas eļļu.

Nātres pelmeņos

Pildījuma masu veido no 300 g maltu nātru, 2 apceptiem sīpoliem, 2 vārītām olām un sviesta.

Kartupeļu – nātru pankūkasSamaļ 1 kg kartupeļu, 300 g nātru, 100 g sīpolu. Pievieno miltus vai mannas putraimus, sāli. Veido pankūku masu un cep uz pannas.

Skābētas nātres

Nātres skābē tāpat kā kāpostus. Nātres grūti padodas skābēšanai, tādēļ jāpievieno etiķis. Var pielikt skābos kāpostus, to sulu vai arī nedaudz ābolu etiķa.

Nātru – balandas salāti

2 daļas nātru, 1 daļa balandas, sīpolloki, dilles un citi zaļumi pēc garšas. Pievieno augu eļļu vai krējumu.

Nātru – skābu kāpostu salāti

Blanšētas nātru lapas sagriež un uz stundu pārlej ar skābu kāpostu sulu. Tad nokāš un sajauc ar skābiem kāpostiem. Var pārliet ar augu eļļu vai krējumu, pievienot gaļas gabaliņus.

Reklāma
Reklāma

Nātru sēklu biezputra

Litrā vāroša ūdens liek 250 g gaļas konservu, sauju rīvmaizes, 2 saujas nātru sēklu. Vāra 15–20 minūtes, līdz putra kļūst bieza.

Nātru bumbiņas

100 g nātru 2–3 minūtes vāra sālsūdenī. Pēc tam sasmalcina un samaisa ar 200–300 gramiem stingru putraimu putras, pievienojot taukvielas. Izveido bumbiņas un cep cepeškrāsnī.

Korejiešu salāti

500 g nātru, 3–4 ēdamk. augu eļļas, ķiploku galviņa, rieksti, 50 g diļļu, 50 g pētersīļu, 1 ēdamk. citrona sulas, sāls, pipari. Nātres vāra 3–4 minūtes, nokāš. Ar karoti saspaida un aplej ar eļļas–ķiploku mērci. Pievieno zaļumus un sasmalcinātus riekstus. Aplej ar citrona sulu. Var pievienot burkānus.

Nātru kotletes

Nātres var cept kotletēs. Tās pievieno, sālsūdenī mērcētas, svaigi maltas, apmēram ¼ masas.

Nātres

  • Nātres ieteicams lietot pārtikā, ja ir:
  • mazasinība,
  • vielmaiņas traucējumi,
  • kuņģa čūla, gastrīts,
  • ginekoloģiskas asiņošanas,
  • zarnu asiņošana,
  • asinis urīnā,
  • bronhiālā astma,
  • aizdusa,
  • pēcdzemdību sarežģījumi,
  • žultspūšļa, nieru saslimšanas,
  • apātija, nespēja garīgi strādāt,
  • sirds asinsvadu slimības,
  • nepieciešama organisma tonizēšana.

Lielais dadzis

Foto: SHUTTERSTOCK

Dadzi kā pārtikas augu audzē Amerikā, Francijā, Beļģijā, Ķīnā un Japānā. Lielajam dadzim ēdamas ir visas auga daļas, bet vislabākās ir saknes un jaunās, vēl pilnīgi neizplaukušās lapas.

Dadzis ir divgadīgs augs. Lapas var izmantot gan pirmā, gan otrā gada augam. Saknes izmanto pirmajā gadā vai arī otrajā līdz veģetācijas sākumam. Agri pavasarī vāktās saknes ir mīkstas, pēc garšas atgādina rāceni un burkānu – saldas, sulīgas. Ēdamas svaigā veidā.

Otrā gada pavasarī dadzis izdzen spēcīgu jauno dzinumu, kurš vēlāk kļūst par ziedu stumbru. Tas ir ļoti vērtīgs pārtikas produkts. To var lietot svaigu vai vārītu. Svaigs tas pēc garšas atgādina pupiņas un ir nedaudz rūgts. Novārīts sālsūdenī, tas rūgtumu zaudē un pēc garšas kļūst līdzīgs zaļajiem zirnīšiem. Jaunos dzinumus un saknes var veiksmīgi ēst zaļus kā salātus, klāt pievienojot citus zaļumus vai dārzeņus. Salātus gatavo ar krējumu, majonēzi vai eļļu. Saknes var aizvietot kartupeļus, burkānus, pastinakus. Jaunās lapiņas pēc C vitamīna satura neatpaliek no pētersīļiem, dillēm, sīpoliem. Jaunie dzinumi pēc garšas atgādina sēnes. Lapas pavasarī izmanto svaigās zupās, salātos, vinegretā. Vasarā tās blanšē.

Salāti

Jaunās pavasara lapiņas blanšē (1–2 min.), sagriež kopā ar zaļiem lociņiem, gārsu, bērzu lapām. Pievieno sāli, rīvētus mārrutkus un krējumu.

Dadža lapu zupa

300 g kartupeļu, 100 g smalku burkānu, 50 g miežu putraimu, 100 g sīpolu, 300 g dadža lapu, augu garšvielas pēc izvēles. Kartupeļus, burkānus un putraimus vāra līdz gatavībai, tad pievieno dadža lapas un sīpolus un vāra vēl 10–15 minūtes. Pasniedz kopā ar krējumu un vārītu olu.

Dadža sakņu zupa

Dadža saknes sīki sagriež un apcep sviestā. Liek katlā un pievieno smalki sagrieztas gārsas un nātru lapiņas. Vāra līdz gatavībai. Pasniedz kopā ar krējumu un vārītu olu.

Dadža sakņu biezputra ar pienu

Nomizotas dadža saknes nomazgā un samaļ gaļas mašīnā, pievieno sāli un 1–2 glāzes piena un vāra uz lēnas uguns, kamēr gatavs.

Marinētas dadža saknes

Nomizotas dadža saknes sagriež plānās (0,5 cm) biezās šķēlītēs un parastajā marinādē vāra gatavas. Uzglabā stikla traukos vēsā vietā. Lieto kā piedevu zivju un gaļas ēdieniem.

Dadža sakņu maize

Kviešu vai rudzu miltiem piejauc 10–50% dadža sakņu miltu un cep maizi.

Lielais dadzis

Lielais dadzis satur C vitamīnu, dzelzi, olbaltumvielas, rūgtvielas, miecvielas un ēteriskās eļļas.

Dadža saknes satur līdz 45% inulīna, kas noderīgs diabētiķiem.

Dadzī ir daudz cietes, tādēļ tas labi izmantojams biezeņos un ievārījumā.

  •  Dadzim ir pierādīta pretsāpju aktivitāte. Tas ir urīndzenošs, žulti dzenošs, sviedrējošs, alerģiju un sāpes mazinošs, noder arī pret gastrītu, kuņģa čūlu, nierakmeņiem, žultsakmeņiem, hemoroīdiem, reimatismu, ekzēmu un podagru, labi atjauno vielmaiņu, reģenerē audus, normalizē asins sastāvu, palīdz pret locītavu sāpēm un intoksikācijām.
  • Dadža sakņu kafija ļoti ieteicama diabētiķiem un cilvēkiem ar lieko svaru. Arī dadža sakņu miltu izstrādājumi ir ieteicami diabētiķiem.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.