Kas kaiš gurķīšiem? Kāpēc tie dzeltē? 5
Inita Šteinberga, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
“Kas kaiš maniem gurķiem? Aizmetas, bet maziņi jau paliek dzelteni.” – jautā Artis Ķekavā.
“Viens no iemesliem varētu būt slāpekļa trūkums – augam nav spēka izbriedēt gurķi,” skaidro dārzniece Ineta Rudzīte no saimniecības “Celmu pasaule”.
Pat ja augsne ir auglīga un augs tiek mēslots, trakais karstums sabojā vielmaiņu, un vajadzīgo barības vielu uzņemšana ir traucēta.
Gurķiem regulāri gādā pietiekami daudz mitruma un barības vielu. Piemēram, tagad var dot kalcija nitrātu – gan uzmiglot pa lapām, gan uzliet saknēm.
Varētu vainot arī sliktu apputi. Agrāk tā bija ar vecajām šķirnēm, kuras bija svešapputes. Tagad modernās šķirnes ir pašapputes, un šai problēmai nevajadzētu būt. Tomēr arī pašapputes augu sliktajā apputē var vainot karsto laiku.
Iespējams, gurķim dzeltē tikai daļa auglīšu, bet daļa ienākas, jo visiem nepietiek spēka.
No karstuma augus var pasargāt, pēc iespējas vēdinot siltumnīcu, lejot vagās aukstu ūdeni (tikai vagās!) un veidojot noēnojumu. Ik pa laikam der uzdot siltena ūdens migliņu no pulverizatora. Tas gādās vajadzīgo mitrumu un kalpos kā profilaktisks līdzeklis, lai nesavairotos tīklērce. Tai patīk sausums un karstums, bet tās nodarītais kaitējums būs lielāks nekā dzeltējošie gurķīši.