Foto-Shutterstock

Kāpēc gurķi paliek rūgti? Atbilde lasītājam 0

Kāpēc gurķi paliek rūgti? ALBERTS VALMIERĀ

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Personības TESTS. Vai redzi kļūdu attēlā? Tikai cilvēki ar augstu IQ spēj atbildēt 5 sekunžu laikā 1
Kokteilis
Timmas krimināllieta: Jāņa draugiem var draudēt cietumsods, ģimene nav nopratināta; nesakritības ekspertīzē
Kokteilis
Galvenās 2025. gada modes antitendences – atstāj šīs izvēles pagātnē! 2
Lasīt citas ziņas

Pēc Dārzkopības institūta vadošās pētnieces Līgas Lepses teiktā, cēlonis ir ģenētisks – rūgto garšu gurķiem dod alkaloīds kukurbitacīns. Tas var būt arī vasās un lapās, jo aizsargā augu no kaitēkļiem un infekcijām. Patlaban lielākajai daļai gurķu hibrīdu, kuru sēklas var iegādāties veikalos, šā rūgtuma gēna nav. Ir gan daži izņēmumi, piemēram, lauka gurķiem ‘Rodničok-Natur F1’, ‘Polan F1’, ‘Pioneer F1’, ‘Racibor F1’ rūgtums var būt vairāk vai mazāk izteikts. Tas, cik spēcīgi tas izpaužas, atkarīgs no audzēšanas apstākļiem. Augļi kļūst rūgti mazāk labvēlīgos apstākļos, t.i., nepietiekamā mitrumā vai svārstīgā mitruma režīmā. Izvēloties šķirni audzēšanai, vienmēr jāskatās šķirnes aprakstā, vai tā ir apzīmēta kā “ģenētiski nerūgtā”.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.