Foto: Pexels

Kāpēc, grilējot gaļu, uz tās nekādā gadījumā nevajadzētu uzliet alu? 0

Grilēšana ir viena no populārākajām vasaras aktivitātēm, ko baudīt gan ģimenes, gan draugu lokā. Silts vasaras vakars, uz grila pagatavota gaļa un auksts atspirdzinošs dzēriens – skan pēc lieliska veida kā baudīt siltos vakarus.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
6 lietas, pēc kurām vīrieši klusībā alkst gultā, bet nevēlas to atzīt
Piecas spēcīgas senās civilizācijas, kas pazuda bez pēdām: kas ar tām notika?
Kokteilis
“Jūs gribat zināt patiesību?” Sedokova bijušo vīru vaino zādzībā un piemin arī pazudušos miljonus
Lasīt citas ziņas

Taču, kad runa ir par grilēšanas trikiem un paņēmieniem, ir daudz mītu, kas tiek nodoti no paaudzes paaudzē. Viens no visbiežāk dzirdētajiem ir saistīts ar alu. Daudzi cilvēki uzskata, ka uzlejot alu uz oglēm, tiek piešķirta īpaša garša grilētajai gaļai, vai ka alus var tikt izmantots, lai nodzēstu uguni gadījumos, ja grilējot gaļa ir aizdegusies. Taču tas ir ne tikai maldīgs priekšstats, bet arī bīstama darbība, no kuras būtu ieteicams izvairīties.

Pelni uz gaļas, nepatīkami un kaitīgi. Viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc alu nevajadzētu izmantot liesmu dzēšanai uz grila, ir tāds, ka tas var izraisīt pelnu izkliedēšanos. Kad alus nonāk saskarē ar karstajām oglēm, tas izraisa pelnu izkliedēšanos, kuri nosēžas uz grilējamās gaļas. Pelni, kas nokrīt uz grilētās gaļas, sajaucas ar marinādi un veido nevēlamu un bīstamu pelnu slāni. Šie pelni satur kancerogēnas vielas, kas var negatīvi ietekmēt veselību, ja tie nonāk organismā. Tādēļ, lai gan tas var šķist kā labs veids, kā samazināt liesmu, tas patiesībā ir ne tikai neefektīvi, bet arī potenciāli bīstami.

CITI ŠOBRĪD LASA

Alus uzliešana uz oglēm neuzlabo gaļas garšu. Vēl viens izplatīts mīts ir uzskats, ka alus piešķir gaļai īpašu garšu. Tomēr, tiklīdz alus nonāk uz karstajām oglēm, tas uzreiz iztvaiko, neatstājot nekādu garšu. Vienīgais rezultāts ir dūmi, kas var sabojāt grilētās gaļas aromātu un radīt nepatīkamas smakas. Turklāt šie dūmi var saturēt kaitīgas vielas, kas rodas, iztvaikojot alum un oglēm, tādējādi negatīvi ietekmējot veselību.

Labāk marinēt gaļu ar alu, nevis uzliet to uz oglēm. Ja vēlaties, lai gaļai būtu alus garša, daudz efektīvāks un drošāks veids ir pagatavot marinādi ar alu. Tā vietā, lai alu uzliet uz grila, to var izmantot, lai iemarinētu gaļu pirms grilēšanas. Sajauciet alu ar olīveļļu, sinepju sēklām, svaigiem garšaugiem, piemēram, timiānu vai pētersīļiem, kā arī ar melnajiem pipariem. Šādi marinēta gaļa saglabās sulīgumu un iegūs bagātīgāku garšu. Atšķirībā no alus uzliešanas uz oglēm, marinēšana ļauj garšām pilnībā iesūkties gaļā, nodrošinot izteiksmīgāku un aromātiskāku rezultātu.

Ko darīt, ja gaļa aizdegas? Gaļas aizdegšanās grilēšanas laikā nav reta parādība, īpaši, ja tā ir trekna. Ja tas notiek, saglabājiet mieru un nekādā gadījumā nelejiet ūdeni – tas var tikai pastiprināt liesmas. Tā vietā pārvietojiet gaļu uz grila malu vai uz šķīvja un ļaujiet liesmām izdzist. Ja grilam ir vāks, aizveriet to, lai ierobežotu skābekļa piekļuvi. Ja liesmas kļūst nekontrolējamas, izmantojiet ugunsdzēšamo aparātu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.