Kāpēc dzeltē jaunie gurķīši? Tam var būt daudz iemeslu 0
Inita Šteinberga, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
“Gurķis aug labi, bet mazie gurķīši pēc noziedēšanas nodzeltē un neattīstās. Vai vainojams karstums?” – jautā Nauris Talsos.
“Gurķu dzeltēšanai var būt daudz iemeslu. Jāpārdomā, kas tie varētu būt,” mudina dārzeņu audzētāja Rita Staško.
Viens no iemesliem tiešām var būt arī karstums – ja siltumnīcā ir karstāks par 30 grādiem, raža var izpalikt.
Meklē kļūdas
Dzeltēšanā var būt vainojams arī barības vielu trūkums. Lai to ātrāk labotu, miglo ar barības vielām pa lapām.
Svarīgi arī, lai netrūktu mitruma. Pat ja ir pilienlaistīšana, lielā karstumā jālaista papildus. Mazajiem gurķīšiem arī var nepietikt spēka, ja ilgi atstāj nenovāktu gurķu ražu.
Gurķīši var dzeltēt, ja ir pārāk liels augsnes skābums. Sevišķu rūpību vajag tiem gurķiem (arī tomātiem un citiem augiem), kas stādīti podos. Karstā laikā tos laista pat divas trīs reizes dienā. Arī papildbarību dod regulāri un daudz.
Dozē ražu
Visbiežāk gurķu dzeltēšanā vainojams tas, ka audzētāji ļāvuši augt un nobriest pašiem pirmajiem auglīšiem. Stādi ir naski uz ražošanu un gurķīšus ierieš jau pirmajā lapas azotē. Taču pats augs vēl nav pietiekami nobriedis. Ja ļauj pirmajiem gurķiem izaugt, augs visus spēkus atdod tiem. Nereti ap šo laiku, kad pirmie gurķīši jau apēsti, jaunie neveidojas, bet nobirst, kļūst dzelteni.
Pareizi būtu pirmos divus trīs gurķus no apakšas nolauzt, lai augs pieņemas spēkā un tad sāk bagātīgi ražot. Gurķi aug strauji, un laika ziņā tas nebūtu liels zaudējums.
Lai jaunie gurķīši nedzeltētu, novāc visus lielos un arī daļēji izaugušos gurķus, augu salaista, samēslo. Pēc šādas apkopes ražai vajadzētu veidoties atkal.
PADOMS
Svarīgs ir arī laistāmais ūdens. Vispiemērotākais ir lietus, vaļējo ūdenstilpju vai pat aku ūdens, bet vissliktākais – no pilsētas ūdensvada. Tas tiek attīrīts, un sastāvs ir tāds, kas cilvēkiem der, taču augiem ne.
Augus nedrīkst laistīt ar aukstu ūdeni tieši no šļūtenes, lai neizraisītu tiem stresu. Optimālā ūdens temperatūra ir 20–22 grādi.