Pudelē notikušas nejaukas pārmaiņas – kāpēc bērzu sulas līdzinās klīsterim? 8

“Kāpēc bērzu sulas sabiezē un kļūst līdzīgas klīsterim? Sākumā ir normālas, bet aptuveni pēc mēneša dažās pudelēs notiek nejaukas pārmaiņas. Varbūt tas ir atkarīgs no bērza?”

Reklāma
Reklāma
“Izārdīs Latviju pa vīlēm!” Soctīklotāji “izceļ saulītē” vecu premjeres ierakstu soctīklos, kas izsauc viedokļu vētru
“Asaras acīs!” Tantiņas pie Matīsa kapiem tirgo puķu vainagus. Kāds izsauc policiju, bet viņa rīcība pārsteidz
“Latvija ir iegājusi Nāves spirālē! Ar čurainu lupatu jāpatriec!” Hermanis par politiķiem, kuri valsti ved uz “kapiem”
Lasīt citas ziņas

Mežkopis Māris Augstkalniņš pieļāva savulaik, ka viens no iemesliem, kāpēc bērzu sulas mainījušas kvalitatīvās īpašības, ir ne pārāk tīri trauki, kuros šis gardais pavasara dzēriens pildīts. – Ja pudele vai cits trauks nav nevainojami tīrs, tajā pagūst savairoties mikroorganismi, kas, nonākot saskarē ar sulās esošajiem cukuriem un organiskajām vielām, veido duļķainu, glumu un smakojošu bioloģisku masu, – skaidro pieredzējušais mežkopis un piebilst, ka sulas sabiezē un kļūst līdzīgas klīsterim arī tad, ja no viena urbuma tecina ilgstoši – līdz brīdim, kamēr kokam sāk atvērties pumpuri. Ja caurumu nepārurbj, bērzs, būdams dzīvs organisms, mēģina aiztaisīt ejas, pa kurām tek sulas, veidojot gļotainu masu. Sabiezējušu, duļķainu sulu pildot pudelēs, trauka saturs drīz vien iegūst klīstera konsistenci, jo strauji savairojas mikroorganismi.

M. Augstkalniņš uzsver, ka sulas no bērza nevajadzētu iztecināt līdz pēdējai pilītei. Kad urbumā sāk parādīties sabiezējumi, vajag to vai nu iztīrīt, vai urbt citā vietā, savukārt iepriekšējo urbumu kokā aiztaisīt ciet.

CITI ŠOBRĪD LASA

Vai sulu sabiezēšanu var izraisīt augsnes īpatnības, kurā koks aug? – Bērzs līdz ar ūdeni no augsnes uzņem visu piesārņojumu, līdz ar to mainās sulu garšas īpašības. Kaut gan koksne darbojas kā filtrs, sulām tomēr pievienojas vielas, kas ir šajā dzīvajā organismā, – uzsver mežkopis.

Raudzētas bērzu sulas viņš iesaka uzglabāt stikla un emaljētos traukos, nevis PET pudelēs. Savukārt plastmasas pudeles ar iepildītu svaigu sulu var ievietot saldētavā. Vēlāk pudeli pārgriež, sasalušo sulu izkausē un dzer.

Ir arī novērots, ka sulām klīstera konsistence veidojas, kad tecināšanas sezona tuvojas beigām. – Pirms pumpuru atvēršanās no bērza tek klīsteris, tāpēc pudeles piepildās ar nosacīti vecu sulu. Nezinu, kāpēc tā notiek, bet ir gadījies, ka sula saiet ķīselī.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.