
Kāpēc balta? Latvju saimnieces recepte, kā pagatavot baltu kartupeļu biezputru 0
Kartupeļu biezputra ir īsts gardums latvieša garšas kārpiņām. Lai gan pamatu pamatos šis ēdiens ir vienkāršs, tomēr katrai saimniecei ir savas nianses un variācijas. Ar savu dalījās latvju saimniece Rūta Beirote. Viņa gatavo baltu biezputru.
Turpinājumā recepte pašas Rūtas vārdiem!
“Mam, kas tas? – Kartupeļu biezputra. – Bet kāpēc balta?
Vai esat pamanījuši, cik svarīgas mums ir ēdiena krāsu tradīcijas? Mēs esam Saules tauta – vai tādēļ mums visu vajag saules dzeltenu?
Sviestiņš lai dzeltens, Jāņu sieram jāpiešaun olas. Arī ķinkai jeb kartupeļu biezputrai jābūt zeltainai. Un kartupeļi arī mums cieņā dzeltenie. Un, kad uzvāra balto ķinku, tad visiem lielas acis.
Katrai saimniecei ir savi kartupeļu biezputras labgaršīguma noslēpumi.
– Sviestiņš. Bez tā biezputra nav iedomājama.
– Pieniņš. Un čaklās saimnieces to uzvāra, pirms lej klāt.
– Salds krējumiņš. Jā, šur tur arī tas.
Manas ģimenes kartupeļu biezputra nav iedomājama bez smalki kapātiem sīpoliem, kurus pievieno, kamēr mīca kartupeļus, lai tie karstumā apraujas.
Kartupeļus nomizo un novāra. Pievieno sviestu, sīpolus (arī pāris karotes miltu) un samīca. Lēnām lej klāt pienu un turpina kult un mīcīt, līdz putra vijīga. Tad, ar kausiņu kuļot, uzvāra līdz pirmajiem burbuļiem un i gatavs!
Tieši tajā putras ieklapēšanā ir tā atslēga zīdainumam. Un sviestiņā.
(Tikai nemēģiniet to darīt ar blenderi – sanāks tapešlīme.)
Bet par balto biezputru runājot, tā man šoreiz top no Priekuļu Kartupeļi radītās vecās, labās šķirnes “Imanta”. Tie ir ļoooti miltaini kartupeļi ar baltu mīkstumu. Un putrai jau tos miltainos prasās. Šos kartupeļus biezputrai droši var pavārīt ilgāk. Arī piena vajadzēs vairāk. Bet pati biezputra toties sanāks gaisīgi gurkstoša. Un balta. Balts kartupelis, balts pieniņš – balta biezputra.”