Kāpēc asinsvadi aizsērē. Skaidro Andrejs Ērglis 1
“Kāpēc asinsvadi kļūst aterosklerotiski? Kā tos ārstē?” DZINTRA LIMBAŽOS
Ateroskleroze ir asinsvadu slimība, kam raksturīga taukiem līdzīgu vielu, galvenokārt holesterīna (īpaši – zema blīvuma), izgulsnēšanās uz asinsvadu sieniņām, radot sabiezējumu jeb pangu. Tādēļ asinsvadi sašaurinās un kļūst neelastīgi. Latvijas Kardioloģijas centra vadītājs profesors Andrejs Ērglis brīdina, ka pangas sāk veidoties jau pēc piedzimšanas, taču to, cik strauji tas notiek, nosaka cilvēka dzīvesveids.
Par aterosklerozi visuzskatāmāk liecina paaugstināts asinsspiediens, jo sirdij nepieciešams lielāks spēks, lai vajadzīgo asiņu daudzumu piegādātu pa sašaurinātu asinsvadu. Tādēļ dažkārt asinsvadi šo spiedienu neiztur un plīst, radot insultu. Ja asinsvads aizlīp pavisam vai kāda panga atraujas un asinsvadu nosprosto, rodas tromboze un infarkts. Nelielos asinsvados pārmaiņas var būt nenozīmīgas, par tām liecina tikai atmiņas pasliktināšanās un reiboņi, tāpēc dažkārt slimību atklāj nejauši, veicot izmeklējumus cita iemesla dēļ.
Aterosklerozei progresējot, attīstās maģistrālo artēriju slimības un asinsvadu stāvoklis pasliktina iekšējo orgānu un galvas smadzeņu apgādi ar asinīm un veicina tā sauktās vecuma slimības neatkarīgi no cilvēka gadu skaita: koronāro sirds slimību (stenokardiju, miokarda infarktu, sirds mazspēju), insultu, kāju artēriju sašaurināšanos – perifēro artēriju slimību utt.
Saslimšanas risku palielina paaugstināts holesterīna līmenis asinīs un asinsspiediens, diabēts, mazkustība un aptaukošanās. Arī nikotīns sašaurina asinsvadus un bojā to iekšējo slāni, veicinot kaitīgu vielu ieplūdi šūnās un telpā starp tām, it īpaši kāju artērijās. Par sākotnējiem asinsrites traucējumiem tad liecina sāpes kāju muskuļos.
Ar aterosklerozi biežāk slimo cilvēki, kuri uzturā lieto daudz dzīvnieku un augu tauku un ogļhidrātus.
Ārstēšanā izmanto statīnu medikamentus, kas pazemina holesterīna līmeni asinīs un kavē aterosklerozes veidošanos. Diemžēl šie preparāti jālieto gadiem ilgi. Vienlaikus jāpārskata līdzšinējā ēdienkarte un dzīvesveids.