Kanēlis kopā ar medu ir efektīvāks. Noder, ja zems asinsspiediens 0
Ājurvēda ir Senās Indijas medicīnas zinātne – galvenajām vēdām pakārtota zinātne, kas pazīstama jau vairāk nekā 5000 gadu. Arī Latvijā ir daudz šīs veselības mācības piekritēju un praktizētāju. Viens no tādiem ir Mārtiņš Geida, kurš pats strikti ievēro gan vēdās ieteikto dienas režīmu, gan veselīga uztura pamatprincipus. Šoreiz ieklausīsimies viņa viedoklī par garšaugiem un garšvielām.
Arī kanēlis ir karsējošā garšviela. Ja sākusies saaukstēšanās, kad izdalās daudz gļotu (labākas šajā gadījumā būs fenheļasēklas) un ir augsta temperatūra, kanēli var lietot, tikai ne vakarā, citādi acis būs kā bļodas un nevarēs aizmigt. Ja kanēli jaucam kopā ar medu, tas noteikti iedarbosies daudz stiprāk, nekā esam zinājuši un gaidījuši, un būs liela pārslodze, kuru kāds normāls mūsdienu mākslīgais cilvēks var arī neizturēt.
Kanēlis uzlabo asinsradi, ceļ spiedienu, to lieto anēmijas gadījumā. Garšviela kalpo kā dziedniecisks līdzeklis, ja to lieto atsevišķi no visa pārējā. Ilgstoši termiski apstrādājot, zūd ārstnieciskā iedarbība, jo lielais karstums atņem daļu prānas. Tieši tādēļ ēdienam garšvielas pievieno gatavošanas beigās. Ārstnieciskos nolūkos garšvielas jālieto atsevišķi – kā pulveris, uzlējums, tēja.
Raksts no izdevniecības “Lauku Avīze” grāmatas “400 veselības augi Latvijā”