Kanēlis – garša salda, asa, sūra; izmanto augļu un šokolādes desertos, konditorejas izstrādājumos, austrumnieciskos rīsu, lēcu un dārzeņu (kāpostu, ķirbju, tomātu) ēdienos, pievieno žāvētiem augļiem, arī karstvīnam. Foto-Shutterstock

Kanēlis kopā ar medu ir efektīvāks. Noder, ja zems asinsspiediens 0

Ājurvēda ir Senās Indijas medicīnas zinātne – galvenajām vēdām pakārtota zinātne, kas pazīstama jau vairāk nekā 5000 gadu. Arī Latvijā ir daudz šīs veselības mācības piekritēju un praktizētāju. Viens no tādiem ir Mārtiņš Geida, kurš pats strikti ievēro gan vēdās ieteikto dienas režīmu, gan veselīga uztura pamatprincipus. Šoreiz ieklausīsimies viņa viedoklī par garšaugiem un garšvielām.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
“Varēja notikt ļoti liela nelaime…” Mārupes novadā skolēnu autobusa priekšā nogāzies ceļamkrāns 5
Lasīt citas ziņas

Arī kanēlis ir karsējošā garšviela. Ja sākusies saaukstēšanās, kad izdalās daudz gļotu (labākas šajā gadījumā būs fenheļasēklas) un ir augsta temperatūra, kanēli var lietot, tikai ne vakarā, citādi acis būs kā bļodas un nevarēs aizmigt. Ja kanēli jaucam kopā ar medu, tas noteikti iedarbosies daudz stiprāk, nekā esam zinājuši un gaidījuši, un būs liela pārslodze, kuru kāds normāls mūsdienu mākslīgais cilvēks var arī neizturēt.

Kanēlis uzlabo asinsradi, ceļ spiedienu, to lieto anēmijas gadījumā. Garšviela kalpo kā dziedniecisks līdzeklis, ja to lieto atsevišķi no visa pārējā. Ilgstoši termiski apstrādājot, zūd ārstnieciskā iedarbība, jo lielais karstums atņem daļu prānas. Tieši tādēļ ēdienam garšvielas pievieno gatavošanas beigās. Ārstnieciskos nolūkos garšvielas jālieto atsevišķi – kā pulveris, uzlējums, tēja.

CITI ŠOBRĪD LASA

Raksts no izdevniecības “Lauku Avīze” grāmatas “400 veselības augi Latvijā”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.