Hīts Ledžers Džokera lomā filmā “Tumšais bruņinieks”.
Hīts Ledžers Džokera lomā filmā “Tumšais bruņinieks”.
Foto: MARY EVANS PICTURE LIBRARY/SCANPIX

Gluži konkrētas zinātniskās mērauklas 29

Attiecīgā pētījuma ietvaros speciālisti izmērīja arī to, cik augstu atbilstoši psiholoģiskajām narcisisma, makiavelisma un psihopātijas skalām atrodas tie 1805 cilvēki, kuri brīvprātīgi piedalījās pētījumā un kuriem bija jāatbild uz vairākiem jautājumiem. Piemēram, par to, cik lielā mērā viņi piekrīt vai nepiekrīt tam, ka: ir lietderīgi iegūt informāciju, kuru vēlāk varētu izmantot pret citiem cilvēkiem; vai vajadzētu sagaidīt piemērotu brīdi, lai kādam atriebtos; vai ir tā, ka lielākā daļa grupas darbību ir ļoti garlaicīga, ja manis tur nav; un vai ir tā, ka tie cilvēki, kuri pavada laiku kopā ar mani, vēlāk vienmēr to nožēlo?

Reklāma
Reklāma
Veselam
Četri dzērieni, kas izraisa insulīna rezistenci un svara pieaugumu. Ar ko tos aizvietot?
Kokteilis
Kāds vīrietis vajadzīgs katrā zodiaka zīmē dzimušai sievietei 8
Veselam
Slaida auguma noslēpums! 25 pārtikas produkti ar augstu olbaltumvielu un zemu tauku saturu 8
Lasīt citas ziņas

Pētnieki pauduši, ka narcisisms, psihopātija un makiavelisms ir tās trīs personības iezīmes, kuras kopā veido to, ko psihologi mēdz dēvēt par “tumšo triādi”. Un to, cik tad lielā mērā cilvēkam raksturīgas tumšās triādes iezīmes, psihologi parasti noteica ar aptaujas palīdzību, kā tas darīts arī attiecīgajā pētījumā. Uzsverot šādas pozīcijas:

 narciss – pats ar sevi pārņemts, izjūt savu pārākumu pār citiem un alkst apkārt esošo atzinības, lai varētu pats par to sajūsmināties;

CITI ŠOBRĪD LASA

 makiavelists – maksimāli ambiciozs, kad lieta skar personīgo izdevīgumu, nešaubīgi uzskata, ka mērķis attaisno līdzekļus;

 psihopāts – emociju izpratnē absolūti biezādains, nav spējīgs paust empātiju un paškontroli.

Vēstīts, ka tie psihologi, kuri parasti specializējušies saistībā ar personības īpatnībām, parasti lieto tieši tumšās triādes koncepciju, lai iespētu izpētīt to, cik lielā mērā tie cilvēki, kuri šajās skalās sasnieguši augstas atzīmes, uzrāda noslieci uzvesties maksimāli egoistiski vai amorāli dažādos kontekstos – darbā, privātajā dzīvē un sabiedrībā. Taču minētajā pētījumā dāņu pētnieki izlēma izmantot tumšo triādi nolūkā izpētīt cilvēku attieksmi pret izdomātiem notikumiem un personāžiem, un tas jau kļuva par tradīcijas pārkāpumu.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.