Kalmes sakne – pulverī, spirtā, sīrupā. Dažādām kaitēm, pat sāpju mazināšanai 1
Ierastākais kalmes saknes izmantojuma veids – parazītkukaiņu aizbiedēšanai. Telpas stūros der izmētāt pa saujiņai sasmalcinātu sakneņu. Tomēr daudz svarīgāk ir novērtēt šo sakneņu dziedniecisko iedarbību – tie mazina sāpes, palīdz novērst gremošanas traucējumus, nedaudz pazemina asinsspiedienu, nomierina. Lietojami arī nieru, aknu, žults- pūšļa slimību un reimatisma gadījumā.
* Notīra kalmes saknes, sagriež plānās ripiņās un izkaltē, tad samaļ. Pilda smaržu spilventiņā kopā ar citiem augiem, tā būs labi sajūtama ēterisko eļļu smarža.
Iesaka Vaira Kārkliņa no Pāvilostas
* Izvilkumu spirtā var gatavot gan no pulvera, gan no kalmes kumosiņiem. Ja nepieciešams pulveris, sakni vislabāk malt, kamēr tā svaiga. Pēc tam malumu izžāvē un uzglabā tumšā stikla traukā.
Sakni salauž gabaliņos un pārlej ar degvīnu (40 procentu), notur nedēļu, pēc tam nokāš. Vai arī – ēdamkaroti kalmes saknes pulvera iejauc glāzē degvīna. Ar šādu stiprumiņu var skalināt muti, ja asiņo smaganas vai piemeties stomatīts. Skalošanai labi der arī kalme kopā ar žibulīša lakstiem.
No pulvera gatavo novārījumu: ēdamkaroti aplej ar glāzi verdoša ūdens un vāra 10 minūtes, pēc tam vēl 20 minūtes nostāvina. Nokāš un lieto – šo daudzumu izdzer dienas laikā. Der pret sāpēm un spazmām, uzlabo kuņģa darbību, labvēlīgi ietekmē ēstgribu un attīra garšas kārpiņas.
Pirtī kā skrubis lieliski der kalmes pulveris kopā ar sāli un medu. Izsildītu miesu ieberzē ar šo sajaukumu un pakarsējas pērtuvē. Pēc tam ar pirts slotiņu iemasē miesā. Kalme labi attīra ādu, der pret svīšanu.
Iesaka Līga Reitere no Ventspils
* Ja pieķeras vīruss, pakošļā saknīti.
Ar kalmes tējiņu mazgā matus, lai tos stiprinātu. Kalmes pulverim var uzliet eļļu, ļaut iestāvēties un izmantot kā matu masku – ieziest galvu un atstāt vismaz uz pāris stundām.
Iesaka Māra Amatniece no Lestenes
* Gatavojot lietošanai mārrutka, selerijas, pētersīļa un lupstāja saknes, mazās piesaknītes dažreiz aizmetam prom. Tomēr tās vajadzētu notīrīt, sažāvēt, pulverizēt, pievienot šķipsnu kalmju sakņu smalknes – būs pikants garšsakņu maisījums, kas piederas dārzeņu un gaļas ēdieniem. Gaļai tieši kalme piešķir izsmalcinātu garšas niansi.
Iesaka Vija Eniņa no Jūrmalas
* Notīrītu, ar asu nazi sagrieztu sakni pārlej ar piesātinātu cukura sīrupu, uz brīdi atstāj ievilkties, uzvāra, atdzesē, nokāš – iegūstam savdabīgas garšas piedevu saldajiem ēdieniem. Daudziem tā šķiet ļoti patīkama, citiem galīgi netīk, jo atsit zobu pastu.
Iesaka Rūta Bērziņa–Bērzīte no Saulkrastiem