Kalindži jeb melnās ķimenes 0
Parasti iztiekam ar sāli, melnajiem pipariem un ķimenēm, lai gan ir vēl tik daudz dažādu interesantu garšvielu. Nelietojam, jo nezinām, kur un kā to darīt. Šoreiz par kādu ļoti neparastu – Kalindži sēklām. It viss, kam tās pievienotas, iegūst pavisam citādu garšu un jauku aromātu!
Kalindži sēklas ir ļoti līdzīgas sīpolu sēklām, tāpēc tās reizēm sauc arī par melnā sīpola sēklām vai melnajām ķimenēm. Sākumā garša liekas rūgtena, pēc tam mazliet asa, piparota. To grūti aprakstīt, jo patiesībā ir daudz garšu – mazliet piparu un muskatriekstu, mazliet zemeņu. Šī ir tipiska ēģiptiešu virtuves garšviela, ko izmanto arī arābu zemēs un Indijā, un reizēm tā sastopama arī eiropiešu ēdienu receptēs.
Kur lietot?
Kalindži sader ar dārzeņiem, piemēram, kartupeļiem, burkāniem, ķirbjiem, kā arī rīsu, pupu un zirņu ēdieniem. Var izmantot tomātiem un baklažāniem, čatnijiem (pikantām mērcēm). Pievieno mīklai vai maizei, kliņģeriem, cepumiem uzkaisa kā kanēli vai sezama sēkliņas. Labi sader ar seleriju sēklām, kardamonu un ingveru. Pirms lietošanas Kalindži sēklas tāpat kā visas citas garšvielas aktivizē taukvielās (uz 30 sekundēm apcep uzkarsētā eļļā vai sviestā, vai gī un tad pievieno ēdienam). Dārzeņu sautējumos tās piešķir patīkamu garšu, pieliekot vēl nedaudz karija, viss ēdiens iegūst austrumnieciskas noskaņas.
Kalindži izmanto arī kāpostu skābēšanai un gurķu sālīšanai. Var pamēģināt saldo ēdienu aromatizēšanai: pudiņā, uzputenī, ķīselī, kompotā, želejā, kā arī saldumiem ar āboliem, burkāniem vai datelēm. Šajā gadījumā biežāk izmanto turku vai Damaskas melnās ķimenes (nigella damascena), kurām ir meža zemeņu aromāts.
Stipra gan!
Šī garšviela ir spēcīga, ēdienos to lieto pa pusei tējkarotes uz 2,5 – 3 litru zupas katlu vai sautējamo trauku. Bieži Kalindži sēklas izmanto kā melnos piparus, tikai tās nekairina kuņģa gļotādu.
Katrai garšvielai ir savas unikālās īpašības. Ja cilvēks ir zinošs, viņam nav jāārstējas, viņš lieto uzturā dažādas, savām individuālajām fiziskajām īpatnībām atbilstošas garšvielas un produktus, un nemaz nesaslimst. Galvenais ir dažādot savu ēdienkarti un nepievērsties vienai garšvielai, tieši tāpēc jau to ir tik daudz. Garšvielas lielākoties ir kāda auga sēklas, un tieši tajās māte Daba ir ielikusi visu dzīvības un mīlestības spēku, pašu esenci, jo no sēklas veidojas jauns augs!
Pazīstamais arābu ārsts H. Abduls Hamids savā grāmatā “Mājas medikamenti” Kalindži iesaka kā līdzekli atmiņas uzlabošanai. Šim nolūkam pa laikam jāapēd trīs grami sēklu, kas sajauktas kopā ar desmit gramiem medus. Mūsdienu pētījumos pieminēts, ka Kalindži stimulē šūnu atjaunošanos un tam piemīt pretvēža īpašības. Klasiskajā fitoterapijā šīs sēklas lieto kā urīndzenošu un sviedrējošo līdzekli, īpaši cilvēkiem dzīves otrajā pusē un vecumdienās. Šī garšviela veicina kuņģa sulas izstrādi un uzlabo gremošanu, uzlabo redzi, aktivizē nervu audu un nervu sistēmas darbību, darbojas kā vieglas iedarbības smadzeņu toniks, stimulators. Ir tautas recepte, kur samaltas Kalindži sēklas samaisa kopā ar ābolu vai vīnogu etiķi un smērē uz ādas, lai likvidētu kārpas. Lielās devās šo garšvielu neiesaka grūtniecēm.
Kā pagatavot? Ļoti gardi ir dārzeņi, kas fritēti zirņu miltu mērcītē, kurai pievienotas Kalindži sēklas, vai siera karbonādes ar Kalindži. Uzziņa Kalindži sēklas Rīgā var iegādāties veikalā “Rudra”, “Gourmet Studio”, “Hanumans” un citur. Tās maksā vidēji 1,50 – 1,80 latus par 100 gramiem.
|