Kafijas automāti – kādas ir jaunākās tendences? Atbild Es Mīlu Kafiju eksperts Artūrs Grikke 8

Kafijas pagatavošanas tehnoloģijas aizvien pilnveidojas, kafiju pagatavot iespējams vēl ātrāk ne vien restorānā, kur parasti tiek izmantoti profesionālie kafijas automāti, vai birojā, kur svarīgākais kritērijs nereti ir ātrums, bet arī mājās. Taču mainās ne vien tehnoloģijas, bet arī mūsu paradumi – un arī prasības, ko izvirzām kafijas pagatavošanas ierīcēm. Vai kļūstam zinošāki un izsmalcinātāki kafijas baudīšanā? Kāpēc tik populāri kapsulu kafijas automāti? Kādas ir jaunākās tendences mūsu kafijas lietošanas paradumos, un kādas priekšrocības piedāvā jaunākie kafijas automāti? Lasi sarunu ar kafijas ekspertu Artūru Grikki un uzzini vairāk!

Reklāma
Reklāma
TV24
“Laikam par to nevaru stāstīt, bet…” Rajevs atklāj iepriekš nedzirdētu informāciju par Rinkēviča un Trampa telefonsarunu
“Baidens nolēmis skaisti aiziet no dzīves, paņemot sev līdzi ievērojamu daļu cilvēces.” Medvedevs biedē ar Trešo pasaules karu
7 brīnumēdieni! Pārtikas produkti, kuru regulāra iekļaušana ēdienkartē kavē ādas novecošanos
Lasīt citas ziņas

1. Vai varat ar sevi iepazīstināt? Kāda ir jūsu līdzšinējā pieredze kafijas pasaulē?

Mans pirmais darba līgums mūžā bija Innocent kafejnīcā, kur mazgāju traukus. Tad “pacelties” līdz kafijas gatavošanai bija augstākais mērķis. Tas bija pirms trīspadsmit gadiem, un kopš tās dienas kafija bijusi mana karjera. Sākot ar coffee shop, tālāk kafijas vairumtirdzniecību restorāniem un kafejnīcām, drīz pēc tam kafijas apmācību vadīšana Universita del Cafe. Šobrīd esmu illy distributors Latvijā un no nākamā gadā arī ekskluzīvs distributors Lietuvā. Turpinām vadīt padziļinātas kafijas apmācības baristām un kafijas entuziastiem, nodrošinām augstvērtīgāko kafiju vairāk nekā 150 restorānos un kafejnīcās, vairāk nekā 100 birojos un padarām illy arvien pieejamāku arī veikalu plauktos, lai arī mājās cilvēks var baudīt restorānu cienīgu kafiju ik dienu.

CITI ŠOBRĪD LASA

2. Kādas tendences esat novērojis kafijas patērētāju vidū? Vai ir izteikti mainījušies kādi paradumi?

Nedaudz jāatskatās uz Covid-19 gadiem, kad visi bijām spiesti palikt mājās, likumsakarīgi stipri vairāk tika pirkti  kafijas automāti mājai . Šobrīd pārdoto iekārtu skaits vairs neaug tik strauji, tomēr ir liela klientu bāze, kas mājās bauda kvalitatīvu pupiņu kafiju. Ja skatāmies statistiku, maltās kafijas patēriņš stagnē jau piecus gadus, tas nozīmē, ka pārlejamās kafijas lietotāju skaits neaug.

Līdz 10% gadā pieaug pupiņu kafijas patēriņš, līdz ar to cilvēki dzer arvien svaigāku un kvalitatīvāku kafiju. Mājās gatavo ne vien aplejamu kafiju ar aukstu pienu, bet arī cappuccino, caffe latte un aromātisku espresso. Tomēr straujākā izaugsme ir tieši kapsulu segmentā. Pārdoto kapsulu daudzums pieaug virs 30% gadā. Tas ļauj arī pie neliela pagatavoto krūzīšu skaita dienā baudīt svaigu un piesātinātu kafiju. Kafijas kapsulu automāts ir lētāks ieguldījums, kas ļauj izbaudīt nemainīgi augstu kvalitāti. Abas tendences pozitīvi ietekmē kafijas kvalitāti mājās.

3. Mūsu uzmanības centrā ir kafijas automāti – kādas ir jaunākās tendences?

Reklāma
Reklāma

Kafijas automāti tagad piedāvā uzlabotas piena sistēmas, un tiek būtiski atvieglota lietošana un tīrīšana. Zīmolam ir nozīme, un, piemēram, Jura kafijas automāti ir lielisks variantsaugstākā līmeņa automātam, kurā daudzi izvēlas ieguldīt. Papildus tirgū ienāk ražotāji ārpus Eiropas, galvenokārt no Ķīnas. Ja vēl pirms pieciem gadiem automātu kvalitāte bija būtiski zemāka, šodien ir pieejami augstvērtīgi Ķīnā ražoti modeļi, piemēram, Kalerm. Papildus piena kvalitātei un ērtai lietošanai ir arī moderns skārienjutīgs ekrāns, pat telemetrija, kas ļauj iekārtām pieslēgties arī attālināti.

Segmentos, kur kafijas patēriņš ir augsts, kā biroji un līdzņemšanas, vēl izteiktāk pieaug ekrāna nozīme. Tas tiek izmantots reklāmām, piepārdošanai un uzmanības piesaistīšanai. Augsta kafijas kvalitāte ir kļuvusi par pamatprasību, tā jāpapildina ar plašāku sortimentu, ko sniedz sīrupu garšu stacija, un interaktīvu ekrānu, kas ļauj izbaudīt pagatavošanas procesu un to padara pat izklaidējošu.

4. Kafijas automāti komerciālajā pasaulē ir ļoti izplatīti. Kādas funkcijas ir pieprasītas šajā vidē?

Kā minēju – plašs sortiments, reklāma, telemetrija nu jau ir norma. Protams, būtiskākais ir kafijas garša un iekārtas nepārtraukta darbība. Īpaši svarīgs ir iekārtu serviss un tā ātrums.

Virši sadarbībā ar Rocket Bean Roastery ir ieviesuši pirmo robota pagatavotas kafijas konceptu Latvijā. Tas apskatāms Spicē. Arī citas modernas tehnoloģijas aizvien vairāk integrē kafijas pagatavošanā.

Arī alternatīvo pienu pieprasījums aug, modernam kafijas risinājumam jāpiedāvā vismaz divu veidu pieni. Visu lielāko ražotāju iekārtas, vai tie būtu Stollar kafijas automāti vai illy, uz to jau ir spējīgas, un jauno Ķīnas ražotāju sniegums neatpaliek.

5. Kafijas automāti pieejami plašā izvēlē. Kādi ir galvenie faktori, kas jāņem vērā, izvēloties kafijas automātu mājās?

Man visu patīk redzēt un pārbaudīt klātienē. Svarīgi, ka ražotājam ir labi pārstāvji tirgū, kas ļauj novērtēt automātu un tiem nodrošina servisu. Cenas faktors, protams, spēlē lielu lomu. Te gan jāvērtē, cik klients gadā iztērē, kafiju dzerot ārpus mājas, un kāds ietaupījums veidojas, ja līdzīgā kvalitātē savu iecienīto dzērienu pagatavo pats.

Es ieteiktu šādu kritēriju secību:

  • Vai tiek nodrošināts serviss?
  • Vai cena ir pieejamās robežās?
  • Vai klātienē demonstrētā piena puta patīk?
  • Vai dizainiski iederas virtuvē?
  • Vai iztēlojies, ka patiks arī pēc 3 gadiem? (dažreiz vērts nopirkt augstvērtīgāku kafijas automātu, jo tas būs pirmais, ko redzēsi katru rītu.)

6. Kādai kafijai ikdienā dodat priekšroku pats? Kādi kafijas automāti iekarojuši jūsu uzticēšanos? 

Man patīk illy kafijas automāti. Mājās dzeru illy kafiju, no illy iperespresso kapsulu automāta. Ar sievu mājās reti izdzeram vairāk par divām krūzītēm. Kapsulu automāts ātrāk uzsilst, piena kanniņu ir vieglāk kopt, un risinājums aizņem mazāk vietas. Dažreiz uznāk iedvesma uzbrūvēt svaigi grauzdētu kafiju, piemēram, Chemex filtrā. Tas ļauj izgaršot skābākus un ogainākus kafijas aromātus.

Pēdējā laikā maz dzeru piena kafijas, tāpēc ārpus mājas vērtēju, kādas kafijas pupiņas izmanto tirgotājs. Melnas kafijas pagatavošanai tam ir liela nozīme.

Birojā izmantojam Lamarzocco manuālo (radziņu) kafijas automātu. Tas ļauj pielāgot katru pagatavošanu tā brīža vēlmēm.

7. Kādas inovācijas kafijas automāti mums piedāvāsnākotnē? Kādi būs labākie kafijas automāti?

Kā galveno redzu automatizāciju viesmīlībā. Arī labākajos restorānos un kafejnīcās kafiju gatavos superautomāts, tā būs vien pogas spiediena attālumā. Tās, manuprāt, ir lieliskas ziņas, jo restorāna darbiniekiem ļaus vairāk laika un enerģijas veltīt tieši viesmīlībai, viesa uzņemšanai un rūpēm par viņu.

Pēdējo izstāžu jaunumi rāda, ka iekārtās turpina izvērst sortimentu un pieaug ekrānu nozīme, ko jau minēju. Ražotāji gatavojas, ka mūsdienīgi kafijas automāti kļūs ne vien par kafijas pagatavotājiem, bet arī pārdevējiem. Tieši interakcija ar klientu uzlabojas, un uz to tiek likts liels uzsvars.

Prieks, ka mūsu izpratne par kafijas baudīšanu pieaug un attīstās soli solī ar to, kā pilnveidojas kafijas automāti. Vēlamies baudīt aromātisku, svaigu kafiju ne vien ārpus mājas, bet arī mājās.Jo kafijas baudīšana – tas ir process, reizēm pat rituāls. Ieskaties Esmilukafiju.lv mājaslapā un atrodi sev piemērotāko kafijas automātu!

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.