Jolanta kafiju ražo pēc vecmāmiņas receptes, izmantojot cigoriņu saknes, iespējami saldākus burkānus, ozolzīles un miežus vai rudzus.
Jolanta kafiju ražo pēc vecmāmiņas receptes, izmantojot cigoriņu saknes, iespējami saldākus burkānus, ozolzīles un miežus vai rudzus.
Foto – Valdis Semjonovs

Meklējot bērnības garšas 0

Kad pirms septiņiem gadiem Jolantai piedzima jaunākais bērns – meitiņa Paulīne, viņa, lai saudzētu sevi un jaundzimušo, atteicās no pupiņu kafijas. Tomēr bez uzmundrinoša dzēriena nevarēja iztikt. Atcerēdamās, cik brīnišķīgi garšoja bērnībā vecmāmiņas vārītā cigoriņu kafeja, viņa mēģināja veikalu plauktos atrast kaut ko līdzīgu, taču nopir­ktais cigoriņu koncentrāts neapmierināja, tāpēc Jolanta nolēma, ka būs vien pašai jāķeras pie bērnības dienu kafejas gatavošanas.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
2025. gads sola “stabilu melno svītru” 5 zodiaka zīmēm
Veselam
Kā tad ir pareizi ēst hurmas – ar vai bez mizas? Uztura speciālistiem ir kategoriska atbilde
Lasīt citas ziņas

Vispirms aptaujāja radus, lai atcerētos vecmāmiņas Alīdas cigoriņu kafijas sastāvdaļas, proporcijas, tapšanas gaitu. Pēc tam nelielā platībā iesēja cigoriņus, lai būtu izejmateriāls, meklējot bērnības garšas. – Kad Mārupes dzīvoklī uz pannas grauzdēju cigoriņu saknes, kaimiņiene bažījās, kāpēc kāpņu telpā ož pēc gruzduma. Nomierināju, lai nesauc ugunsdzēsējus, ka ir dūmi jeb smarža bez uguns, – smej Jolanta un atsauc atmiņā sajūtas, pirmoreiz degustējot paštaisīto cigoriņu kafiju. – Ar lielām bažām cēlu pie lūpām krūzi, jo nezināju, vai būs tāda, kādu vārīja vecmāmiņa. Pēc pirmā malka bija skaidrs – ir!

Savām garšas kārpiņām vien viņa nav uzticējusies un cigoriņu kafijas maisījumu Ziemassvētkos dāvinājusi radiem, draugiem un paziņām. Pēc tam izvaicājusi, kā garšojusi. Vecāka gadagājuma ļaudis, nostalģijas pārņemti, par cigoriņu kafiju izteikušies atzinīgi, citi sprieduši, ka dzērienam ir interesanta garša, vēl kādi priekšroku tomēr devuši pupiņu kafijai. Tomēr dominējušas labvēlīgas atsauksmes. Gan tās, gan pavāra Mārtiņa Rītiņa pozitīvais vērtējums (Jolanta cigoriņu kafiju bija nosūtījusi arī viņam) iedvesmojis enerģisko sievieti nemest plinti krūmos un izveidot savu ražotni. Tomēr viņa nav steigusies un vismaz gadu veltījusi uzņēmējdarbības vides izpētei un cigoriņu kafijas ražošanas tehnoloģiskā procesa apzināšanai. – To nekur nevarēju noskatīt, pašai visu vajadzēja izdomāt. Arī tagad man nav konkurentu, Latvijā cigoriņu kafiju vēl ražo tikai Tukuma pusē.

CITI ŠOBRĪD LASA
Pati rakstījusi projektu, par ko tagad prieks, jo var daudz labāk izprast, piemēram, cik daudz naudas vajadzēs ieguldīt uzņēmējdarbībā, kādas iekārtas būs nepieciešamas, kā strādā kaltēšanas skapji un tamlīdzīgi. Jau pirms ražotnes uzsliešanas Jolanta arī zinājusi, kur katra iekārta stāvēs un kā notiks ražošanas process. Pamatīgi veiktā sagatavošanās ļāva tikt gan pie kredīta Hipotēku bankā, gan akcepta projektam Ogres lauku atbalsta dienestā, un tas nozīmēja, ka varēs atgūt 40% no uzņēmumā ieguldītajiem pamatlīdzekļiem. Nepārvērtējama bijusi arī viņas darba pieredze, strādājot vairākos uzņēmumos par grāmatvedi.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.