Ar ko īpaša kafija 777? 0
““Vincenta” šefpavārs Mārtiņš Rītiņš televīzijā reiz pieminēja malto kafiju 777. Vēlos par to uzzināt kaut ko vairāk!” G.B. Jelgavā
Kafija 777 In cup ir vidēja grauzdējuma un īpaši smalka maluma. Tā ražota no vairāku šķirņu pupiņām, kas izaudzētas Dienvidaustrumāzijas un Centrālāfrikas plantācijās. Pateicoties šādam malumam, kafiju var pagatavot krūzē, jo biezumi ātri nosēžas.
– Šis kafijas maisījums sastāv no Arabica un Robusta šķirņu pupiņām. Tās grauzdē, maļ un fasē Latvijas uzņēmumā “Melnā kafija”. Ieteicamais daudzums uz kafijas tasi (100 ml) ir 7 – 9 grami, – skaidro pārtikas preču tirdzniecības uzņēmuma SIA “Daisena Latvia” menedžere Inga Meroža. – Ir arī vidēja grauzdējuma maltā kafija 777 Exclusive. Atšķirībā no 777 In cup šajā maisījumā ir vairāk Arabica šķirnes kafijas pupiņu.
Barista (bārmenis, kas specializējies espresso kafijas gatavošanā) Ingemārs Dzenis skaidro, ka pasaulē populārākās ir divas kafijas šķirnes – Arabica un Robusta, bet pavisam ir vairāk nekā sešdesmit piecas, no kurām lielākā daļa nav ne garšīgas, ne aromātiskas, tāpēc tām nav plaša lietojuma.
Šķirnei Arabica piemīt maiga, niansēta garša, bet Robusta ir rūgtāka un noturīgāka, toties tai ir lielāks kofeīna saturs, tāpēc tā der tumšas, grauzdētas kafijas maisījumiem, ko izmanto espresso pagatavošanai.
Speciālists norāda, ka ikdienā lietojam nevis 100 % vienā vietā augušu Arabica vai Robusta, bet gan maisījumus. Lai varētu piedāvāt produktu, kas garšotu maksimāli lielam skaitam patērētāju, sajauc dažādos reģionos augušās pupiņas. To dara kafijas grauzdētāji, kas meklē ideālos maisījumus.
Izvēloties kafiju, uzticama mēraukla ir cena. Labu kafiju nopirkt lēti diemžēl nav iespējams, jo process no pupiņu novākšanai līdz veikalam ir ļoti ilgs un darbietilpīgs. Aptuveni tikai 10 % pupiņu ražas ir augstvērtīga, pārējā nevar lepoties ar izciliem kvalitātes rādītājiem. Taču nav dzirdēts, ka sliktās apraktu vai kā citādi utilizētu. Arī šīs mazāk kvalitatīvās nonāk apritē, tās pievieno kvalitatīvajām.