“Tās visas ir uzstādītas, izmazgātas un gaida iespēju uzņemt apmeklētājus.” Vai valdība atļaus atvērt vasaras kafejnīcu āra terases? 6
Ieva Ēvalde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”
Vasaras kafejnīcu āra terasēs varētu sākt organizēt ēdināšanu pie galdiņiem 28. aprīlī – nākamās nedēļas trešdienā. Tāds ir Ekonomikas ministrijas uzskats, par ko šodien tiks rosināts lemt arī valdībai.
Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs norāda, ka Operatīvās vadības grupa jau kādu laiku strādā pie kritērijiem dažādu nozaru darbībai Covid-19 pandēmijas apstākļos.
Sadarbībā ar nozari un ekspertiem radītie nosacījumi drošai sabiedriskās ēdināšanas darbības atsākšanai valdībā tikuši pieņemti jau pirms Lieldienām.
“Normas, kas regulē sabiedrisko ēdināšanu pašlaik, pavasara sezonā sāk izskatīties absurdas,” uzskata Jānis Vitenbergs. “Tu vari nopirkt ēdienu līdzņemšanai un apēst to, piesēdis kaut kur uz trotuāra malas, taču tu nedrīksti sēdēt kafejnīcas terasē drošā attālumā no citiem apmeklētājiem.”
Restorānu tīkla “Vairāk saules” līdzīpašnieks Endijs Bērziņš apliecina, ka kafejnīcas ir gatavas arī elastīgi pieņemt dažādus ieskatus par darba laika organizāciju:
Jāmeklē kompromiss
Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs norāda uz iepriekšējo valdības vienošanos lemt par jaunu pakalpojumu darbības atsākšanu ik pēc trīs nedēļām, kad būs iespējams vērtēt iepriekš pieņemto lēmumu ietekmi.
Iepriekš ar epidemiologiem panāktā vienošanās, ka lielāka ēdināšanas brīvlaišana būtu iespējama, ja 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju nepārsniegs 320, gan neizpildās, jo šis rādītājs pēdējās dienās ir ap 370, turklāt ar tendenci augt.
“Tomēr domāju, ka ir laiks atbalstīt dažādas kontrolētas, droši organizētas aktivitātes. Situācija, kāda tā ir pašlaik, kad atsevišķas nozares nav varējušas strādāt jau pusgadu, ilgi vairs nevar turpināties. Ir jāiet soli pa solītim uz priekšu,” uzskata ekonomikas ministrs.
Arī “Vairāk saules” īpašnieks Endijs Bērziņš aicina uz situāciju raudzīties reālistiski: “Visdrīzākais, ar situāciju, kurā pašlaik atrodamies, mums būs jārēķinās vēl tuvākos trīs gadus.”
Viņš arī norāda, ka pēdējā pieredze ar frizieru pakalpojumu atsākšanu un veikalu darbību tomēr nav novedusi pie katastrofas, kā to tika prognozējuši skeptiskākie no ekspertiem.
Rīga izsniedz atļaujas
Tikmēr gatavošanās terašu darbības atsākšanai Rīgā jau norisinās pilnā sparā. Rīgas dome līdz vakardienai bija saņēmusi 207 pieteikumus kafejnīcu vasaras terašu ierīkošanai, no kuriem 150 jau akceptēti.
Pagaidām atļaujas saņemšana ēdinātājam gan nenozīmē arī automātisku atļauju uzsākt ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu terasē, jo MK noteikumi to vēl neļauj.
Restorānu tīkls “Vairāk saules” ir saņēmis apstiprinājumu četru vasaras terašu ierīkošanai Rīgā. “Tās visas ir uzstādītas, izmazgātas un gaida iespēju uzņemt apmeklētājus,” stāsta Endijs Bērziņš.
“Visi saprot, ka reiz tomēr terases atvērs: vai tas būs aprīļa beigās vai jūnija sākumā.” Viņš atzinīgi vērtē Rīgas domes proaktīvo rīcību, izsniedzot atļaujas terašu iekārtošanai jau tagad: “Ja 10 000 terases pēkšņi izdomātu atvērt vienā dienā, tad meistari vienkārši netiktu galā ar darbiem, un tas daudziem liktu gaidīt uz atvēršanos vēl ilgāk.”
Īpašu akciju ar prasību ļaut atsākt darbu brīvdabas terasēm izvērsusi arī Latvijas Restorānu biedrība. Tās ietvaros tiek norādīts, ka ēdiena gatavošana līdzņemšanai un līdz ar to vienreiz lietojamo trauku izmantošana pēc būtības veicina piesārņojumu. Akcijas sauklis ir “Nē plastmasai! Jā terasēm!”.
Četri cilvēki pie galdiņa
Cilvēku skaits pie viena galdiņa varēs būt lielāks vienīgi tad, ja apmeklētāji ieradušies kopā ar nepilngadīgiem bērniem.
Kafejnīcas saimniekiem būs jānodrošina vismaz divu metru attālums starp galdiņiem vai arī jāizveido starp tiem norobežojoša siena. Sabiedriskās ēdināšanas vietas darbu klātienē ārtelpās varēs uzsākt ne agrāk kā pulksten 6.00 un strādāt ne ilgāk kā līdz pulksten 22.00.
Tomēr arī vēlāk naktī kafejnīcu terasēs drīkstēs izsniegt ēdienu līdzņemšanai. Papildus tam sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu saimniekiem jāievēro stingri dezinfekcijas, kā arī epidemioloģiskās drošības un tas uzraudzības pasākumi, tostarp – jāizvieto kafejnīcas telpās informācija par maksimāli pieļaujamo apmeklētāju skaitu, kas vienlaikus var atrasties pakalpojumu sniegšanas vietā.