Kādu eļļu labāk izmantot ikdienā? Atbild un skaidro dietoloģe 22
Kādam kanāla TV24 skatītājam bija šāds jautājums: Kādu eļļu labāk izmantot ikdienā? Atbildi sniedza un skaidroja Lolita Neimane, dietoloģe, RSU docētāja.
Skatītājs atzīmēja, ka, sekojot rekomendācijām, esot iegādājies olīveļļu, bet, kad pagaršojis sapratis, ka tā it rūgta. Taču viņš ir dzirdējis arī par cita veida eļļām. Tapēc gluži vienkārši gribēja dzirdēt, kādu eļļu labāk izvēlēties ikdienai.
Neimane norādīja, ka par eļļām varētu stāstīt ilgi un daudz.
Kopumā olīveļļa esot laba. Tajā esot ļoti labs mononepiesātināto taukskābju saturs. Un šīs esot tās taukskābes, kuras uzturā būtu jālieto visvairāk.
Tās esot arī raksturīgas Vidusjūras diētai, kas tiek atzīta par ļoti labu, piemēram, sirds asinsvadu profilaksei.
Savukārt tas, ka olīveļļai ir rūgtena garša, esot klasika. “Ja mēs sagaidām, ka eļļai nebūs pilnīgi nekāda garša, tad tā gluži vienkārši būs kaut kāda rafinēta, nezinu, saulespuķu eļļa vai varbūt vēl kāda cita,” skaidroja Neimane.
Taču, ja olīveļļai ir izteikts rūgtums, iespējams, ka tā eļļa ir oksidējusies un ir veca.