Attēls: Unsplash.com, Luis Vidal

Kāds ir patiesi labs populārais ēdiens kebabs? 1

Kebabi izceļas ar savu pagatavošanas stilu un tulkojumā nozīmē to, ka gaļa tiek grilēta uz iesmiem un ietver daudzas populārā un tagad plaši izplatītā Tuvo Austrumu ēdiena versijas. Vēsturiski šo ēdienu tika izdomājuši karavīri, kas gaļu pagatavoja uz zobeniem virs atklātas liesmas.

Reklāma
Reklāma
“Latvija ir iegājusi Nāves spirālē! Ar čurainu lupatu jāpatriec!” Hermanis par politiķiem, kuri valsti ved uz “kapiem”
“Asaras acīs!” Tantiņas pie Matīsa kapiem tirgo puķu vainagus. Kāds izsauc policiju, bet viņa rīcība pārsteidz
“Izārdīs Latviju pa vīlēm!” Soctīklotāji “izceļ saulītē” vecu premjeres ierakstu soctīklos, kas izsauc viedokļu vētru
Lasīt citas ziņas

Citās valstīs ir arī daudz citu uz iesmiem grilētas gaļas versijas, piemēram, japāņu yakitori, dienvidaustrumu Āzijas satay un grieķu souvlaki. Bet kādas ir šī ēdiena variācijas un kur atrodams labākais kebabs Rīgā un visā Latvijā? Uzzini šajā rakstā!

Kebaba variācijas

Pēc Otrā pasaules kara kebabi lēnām izplatījās visā Rietumu pārtikas kultūras vidē, pēdējās desmitgadēs kļūstot populāri arī Eiropā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kebabu sākotnējā gatavošana paredz, ka tiek pasniegti gabalos saplēsti jēra gaļas gabali, bet mūsdienās esošajās variācijās tiek izmantota kubiņos sasmalcināta, sagriezta un marinēta gaļa savienojumā ar dārzeņiem. Kā to vislabāk pagatavot?

1. Gaļas izvēle un cepšana

Lai arī tradicionāli kebaba gatavošanai tiek izmantota marinēta jēra gaļa, mūsdienu kebabu sastāvdaļas ir dažādas – no liellopa gaļas līdz cūkgaļai, vistas gaļai, jūras veltēm un pat tofu sieram. Gaļu parasti marinē dienu iepriekš gan garšas, gan maiguma dēļ.

Kas kebaba gaļas pagatavošanas procesā ietekmē gala maltītes gardumu?

  • Nedrīkst pārblīvēt iesmu. Pārāk liels daudzums uz iesma liks gaļai gatavoties lēni un nevienmērīgi. Jāatceras, ka jebkurā gadījumā kebabs iesma galos gatavosies ātrāk nekā centrā.
  • Jāizvēlas nerūsējošā tērauda iesmi. Gaļa labāk gatavojas uz  plakaniem nerūsējošā tērauda iesmiem nekā bambusa vai cita veida koka izstrādājumiem. Ja izmanto bambusa vai koka iesmus, nepieciešams tos iemērkt istabas temperatūras ūdenī vismaz 15-30 minūtes pirms lietošanas, lai novērstu to šķelšanos un piedegšanu. 
Foto: Unsplash.com, Felicia Buitenwerf

2. Piedevu izvēle

Ņemot vērā pieejamās variācijas, kas nāk no dažādām kulinārajām virtuvēm, arī piedevu izvēle, tāpat kā gaļas veids, ir pieejams plašā variācijā. Vienmēr nepieciešams izvēlēties tādu gaļu un dārzeņus, kas sader kopā. Labu garšu buķeti radīs sīpoli, paprika, svaigi ceptas sēnes, arī tomāti, kāposti u.c. dārzeņi.

Kebabs tradicionāli tiek pasniegts virs rīsiem vai kuskusa, uzliekot iesmus virs tiem. Taču pieejamās variācijas ir dažādas, un visas vienlīdz labi papildina konkrēta veida kebabu gaļu. Vari maltīti papildināt ar pitas maizi un salātiem, dažādām mērcēm – turku cacik, grieķu tzatziki vai Tuvo Austrumu tahini u.c.

Piemēram, Turku donerkebabi parasti tiek pasniegti, gaļu pildot pitas maizē ar sasmalcinātiem kāpostiem, sagrieztiem gurķiem un tomātiem, kā arī asumiņam pievienojot marinētus čili piparus.

3. Pareiza produktu pagatavošana

Ņemot vērā pieejamo aprīkojumu, jāizvēlas piemērots gaļas pagatavošanas veids. Piemēram, mājas apstākļos bez speciāla aprīkojuma nebūs iespējams pagatavot vertikālā veidā lielu gaļas gabalu, ko pasniegt, saplucinot nelielos gabalos. Tam var izmantot parastu grilu, lai gatavotu mazākus kebaba gaļas gabaliņus uz iesmiem. 

Reklāma
Reklāma

Tāpat, ja kebabu plānots pasniegt ar dārzeņiem, jāņem vērā to gatavošanas ilgums – ja tie tiks marinēti, marināde jāsagatavo laicīgi, savukārt, ja cepti – būtiski sekot līdzi, lai tie ir pietiekami izcepušies, bet ne apdeguši, radot karamelizētu garoziņu.

Lielisks kebabs ir aromātisks, ar sulīgu gaļu, papildināts ar atbilstoši pagatavotām piedevām un mērcēm, kas piešķir vēlamo garšu buķeti maltītei. Bet kur tādu atrast? Uzzini raksta noslēgumā!

Meniu.lv – Tavs palīgs, lai uzzinātu, kur pieejami labākie kebabi Rīgā un citur Latvijā

Meklē garšīgāko kebabu Rīgā vai kādā citā Latvijas pilsētā? Vai arī līdz šim nav tikusi atrasta tuvākā kebabnīca, kas patīkami pārsteigtu? Meniu.lv var palīdzēt – tikai šeit apvienotas teju visas ēdināšanas iestādes dažādās Latvijas vietās, lai piedāvātu Tev izvēlēties vēlamo ātri un vienkārši! Kādā veidā to paveikt?

Foto: Unsplash.com, Peter Roberts

Pavisam vienkārši – Meniu.lv mājaslapā, atverot sadaļu “Restorāni”, nepieciešams filtrēt piedāvājumus pēc ēdiena veida, šajā gadījumā atlasot kebabus. Tur parādīsies visi piedāvātie varianti Latvijā. Ja vēlies, vari meklēt šo ēdienu vēl pēc papildu filtriem, piemēram:

  • atrašanās vietas, ja vēlies baudīt kebabu konkrētā pilsētā;
  • iestādes veida, ja Tev šķiet, ka kādā specifiskā vietā būtu iespējams saņemt vēlamo maltīti, piemēram, kebabnīcā;
  • papildu aspektiem, piemēram, tā, vai vieta ir draudzīga dzīvniekiem vai ģimenēm ar bērniem, vai ir pieejama āra terase, īpašs skats u.c.;
  • piegādes. Ir iespējams atlasīt vietas arī pēc tāda faktora kā, piemēram, kebabu piegāde Rīgā, ārpus galvaspilsētas, citās pilsētās, gadījumos, kad nevēlies pats gatavot vai doties ārpus mājas uz kafejnīcu vai restorānu.

Tāpat Meniu.lv vari apskatīt izvēlētās iestādes darba laiku un atsauksmes no citiem klientiem, kas ļaus pieņemt pareizo lēmumu, dodot priekšroku kādai no piedāvātajām opcijām un būt pārliecinātam, ka ēdnīcā tiešām atrodams, piemēram, labākais kebabs Rīgā.

Vai esi gatavs doties pēc sulīga, neatkārtojami garda kebaba kādā no ēstuvēm? Negaidi – ienāc Meniu.lv un izvēlies savu ēdienu jau tūlīt!

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.