Fugu 11
Par visbīstamāko delikatesi tiek uzskatīts fugu – tradicionāls japāņu ēdiens, ko gatavo no vairākām indīgo zivju sugām, kas pieder Tetraodontidae dzimtai. Galvenais apdraudējums slēpjas šo zivju sastāvā esošajā tetrodotoksīnā.
Tetrodotoksīns ir ārkārtīgi spēcīga inde, kas jau dažu minūšu laikā var izraisīt ķermeņa nejutīgumu vai paralīzi, bet 20 minūšu laikā – elpošanas mazspēju. Pētījumi liecina, ka tetrodotoksīns ir 1200 reizes toksiskāks nekā cianīds, turklāt jau 2-3 miligrami šīs vielas var būt letāli. Tieši šī iemesla dēļ fugu gatavošana un tirdzniecība ir aizliegta daudzās pasaules valstīs.
Japānā fugu pagatavošana ir stingri reglamentēta – pavāriem jāiegūst speciāla licence. Viņiem jāpārvalda īpaša zivs tīrīšanas un orgānu atdalīšanas tehnika, jo tieši aknās un zarnās koncentrējas lielākais toksīnu daudzums.
Lai gan katru gadu desmitiem cilvēku saindējas nepareizi pagatavotas fugu zivs dēļ, letāli gadījumi ir salīdzinoši reti. Neraugoties uz riskiem, fugu joprojām tiek uzskatīts par īpašu delikatesi japāņu virtuvē, un tā pagatavošanas māksla tiek nodota no paaudzes paaudzē.