Kādas siļķes izvēlēties, lai nekaitētu ēdājam? 0
Lasītājs jautā: “Man ļoti garšo siļķes. Pērku vienmēr jau iztīrītas, plastikāta iepakojumā. Tās vienmēr ir bez asakām. Taču māsa man izstāstīja, ka tām tiekot pievienota īpaša E viela (E239), kas izšķīdinot asakas. Tātad var kaitēt arī ēdējam, cilvēka organismam?”
“Grūti iedomāties kādu savienojumu, kas varētu šķīdināt zivs asakas, bet nekādā veidā nebojātu pašu zivs muskuļoto daļu. Izvērtējot patlaban Eiropā atļautās pārtikas piedevas (E vielas), teikšu, ka šajā sarakstā nav tādas, kas veiktu lasītājas minēto procesu,” atbild pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta BIOR eksperte, uztura speciāliste Inese Siksna.
Pārtikas piedevu saraksts regulāri tiek atjaunots un pārvērtēts, lai, balstoties uz jaunākajiem zinātniskajiem pētījumiem, varētu novērtēt drošumu cilvēka veselībai. Katrai pārtikas piedevai ir konkrēts uzdevums, tās sagrupētas funkcionālajās grupās, piemēram, krāsvielas, konservanti, emulgatori, garšas pastiprinātāji un vēl daudzas citas piedevas.
“Lasītājas minētā E viela ir konservants, tātad tās galvenais uzdevums ir pasargāt produktu no bojāšanās, tā pasargājot arī cilvēkus. Katrs ražotājs pēc savas izstrādātās receptūras un ražošanas tehnoloģijas izvēlas, kādas piedevas lietot vai nelietot. Zivju konservu sortiments ir ļoti plašs, un noteikti ir iespēja izvēlēties tādus, kuriem pievienots, piemēram, tikai sāls, eļļa, etiķis. Tā ir patērētāja izvēle.”
Aplūkojot veikalos atrodamos siļķu iepakojumus, atradām arī tādus, kur sastāvdaļu saraksts ir visai garš. Var nopirkt arī siļķes, kas nav ne iztīrītas, ne citādi apstrādātas.