Kādas pārmaiņas var sagaidīt, ja atsakās no cukura 0
“Atteikšanās no baltā cukura un medus nekādas negatīvas sekas neradīs. Tomēr no cukura izvairīties nav iespējams. Varētu iztikt arī bez cukura, kas ir augļos, bet tos ēdam, lai uzņemtu citas vērtīgās vielas. Cukurs ir arī graudos un citos produktos, kuros to nevar sagaršot.
No cukura organisms ļoti ātri gūst enerģiju. Atsakoties no tā vai lietojot mazāk, sākumā var just garastāvokļa maiņu, nogurumu. Studenti novērojuši, ka, neizmantojot balto cukuru, uzlabojas ādas stāvoklis, stabilizējas cukura līmenis asinīs, kā arī normalizējas pašsajūta, mazinās iekšējā aptaukošanās, iekaisuma un rūgšanas procesi, vēdera pūšanās.
Ļoti sparīgam cilvēkam cukurs nekaitēs, jo viss tiks izmantots enerģijas ražošanai. Maratonisti garākos skrējienos dzer cukurotus dzērienus, lai atjaunotos ogļhidrātu rezerves muskuļos. Ilgstošas slodzes situācijās sportistiem cukurs ir nepieciešams.
Tomēr, ja to uzņem par daudz, insulīns lielu daļu pārveido par taukiem, bloķē vairāku fermentu darbību, kas šķeļ taukus. Tas nozīmē, ka nevar atbrīvoties no esošajiem taukiem, bet tie vēl nāk klāt,” skaidro Baiba Grīnberga.
Mūsu konsultante BAIBA GRĪNBERGA, sertificēta uztura speciāliste, fizioloģe