Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto.
Foto: Pexels.com

Nakts kapes 4

“Zobu griešanu jeb bruksismu lielākoties izraisa stress un miega traucējumi. Šis process bojā zobus un ilgtermiņā veicina abrāziju un plaisu veidošanos. Zobu griešanu un tās cēloņus nedrīkst ignorēt, jo ilgtermiņā tā var izraisīt ne tikai galvassāpes, ilglaicīgu nogurumu, depresiju, sāpes žokļa locītavā, bet arī priekšlaicīgu zobu nodilumu un nepareizu sakodienu, kā arī apdraudēt ieguldīto veselībā – zobu kroņus un zobu implantus. Lai pasargātu zobus un samazinātu slodzi žokļa locītavām, lieti noderēs nakts kapes,” skaidro Māra Užbale.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
5 datumi, kuros dzimst vislielākie egoisti 3
VIDEO. Lizuma puses autoavārijā bojā gājušās meitenes klases audzinātāja: “Visi esam dziļās sērās…” 38
Veselam
Aizmirsti par brīnumdiētām! Pētījums atklāj 6 pavisam vienkāršus noslēpumus efektīvai svara zaudēšanai
Lasīt citas ziņas

Tāpat kā citas, arī nakts kapes katram pacientam izgatavo individuāli, izmantojot caurspīdīgu biopolimēru, un, salīdzinot ar balināšanas kapēm, tās ir tikai nedaudz cietākas un biezākas. Nakts kapes lieto miera periodā – guļot miegā. No rīta kapes jātīra remdenā, tekošā ūdenī ar zobu birsti. Tā kā nakts kapes pastāvīgi tiek pakļautas mehāniskai iedarbībai, ir jāpievērš īpaša uzmanība tam, vai nav parādījušies kādi defekti (piemēram, plaisas) un nav pienācis laiks to nomaiņai.

Sporta aizsargkapes jeb aizsargšinas

Sporta aizsargkapes jeb aizsargšinas pasargā zobus no traumām sportisku aktivitāšu laikā, piemēram, hokejā, boksā, basketbolā un citos sporta veidos. Sporta kapes izgatavo no speciāla, bieza biopolimēra materiāla, kas pieejams dažādās krāsās.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ierasti ir trīs šāda veida aizsargkapes – gatavās un termoplastiskās (pēc paturēšanas karstā ūdenī tās pielāgojas zobu formai) aizsargkapes, ko var iegādāties aptiekās un specializētajos sporta veikalos. Individuālās sporta aizsargkapes jeb aizsargšinas ir iespējams pasūtīt zobārstniecības klīnikās – speciālists izgatavo zobu nospiedumu, kuru nosūta zobu tehniskajai laboratorijai, līdzīgi kā citu veidu kapes.

Pēc treniņa vai spēles sporta kapes noskalo remdenā, tekošā ūdenī un mājās iztīra ar zobu pastu un birstīti. Ļauj tām nožūt istabas temperatūrā – kapes nedrīkst likt uz radiatoriem vai atstāt tiešos saules staros, jo karstuma ietekmē tās var zaudēt formu. Ja to virsmā parādās nodilums vai plaisas, ir pienācis laiks kapes maiņai – gan drošībai, gan arī tādēļ, ka spraugās var uzkrāties baktērijas.

„Nepareizs zobu sakodiens dažkārt šķiet vien estētiska problēma, bet zobu griešana naktīs –kaitinošs un apgrūtinošs ieradums gan zobu griezējam, gan citiem ģimenes locekļiem. Tāpat šie faktori var veicināt būtiskas veselības problēmas ne vien mutes dobumā, bet arī citās organisma sistēmās. Jāņem vērā, ka nepareiza sakodiena sekas var izpausties arī pēc vairākiem gadiem. Sākotnēji pacients var izjust diskomfortu, piemēram, sāpes žokļa locītavā vai mutes dobumā, var būt palielināts zobu jutīgums, zobu abrāzija, bet slikta zobu higiēna var sekmēt, piemēram, intensīvāku kariesa attīstību,” norādīja aptieku tīkla “Apotheka” sertificētā farmaceite Fleišmane.

“Mutes dobuma infekcijas var veicināt arī citu saslimšanu attīstību, tostarp sirds un asinsvadu slimības un kuņģa-zarnu trakta saslimšanas. Turklāt līdz ar nepareizu sakodienu var attīstīties žokļa muskuļu saspringums un pastiprināties galvassāpes, var būt novērojama slikta dūša, vemšana, novērojami redzes traucējumi. Rūpes par zobiem un mutes dobuma veselību ir rūpes par veselību kopumā,” piebilda Fleišmane.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.