Foto – Shutterstock

Kādas dziednieciskas īpašības piemīt noteiktu krāsu tomātiem 0

Tomāti satur vitamīnus (C, K, B grupas, tostarp folijskābi u. c.), minerālvielas (kāliju, dzelzi, cinku, magniju u. c.), dažādas organiskās skābes, antioksidantus beta karotīnu un likopēnu, flavonoīdus un vēl citas vērtīgas, organismu labvēlīgi ietekmējošas vielas.

Reklāma
Reklāma

Vērtīgais likopēns sarkanajos tomātos

“Izārdīs Latviju pa vīlēm!” Soctīklotāji “izceļ saulītē” vecu premjeres ierakstu soctīklos, kas izsauc viedokļu vētru
7 lietas, kas notiek ar ķermeni, ja rītu sāc ar kafijas tasi tukšā dūšā
“Asaras acīs!” Tantiņas pie Matīsa kapiem tirgo puķu vainagus. Kāds izsauc policiju, bet viņa rīcība pārsteidz
Lasīt citas ziņas

Tomātu īpašā vērtība ir tiem sarkano krāsu piešķirošais bioloģiskais antioksidants likopēns, kura dziedniecisko iedarbību atzīst arī mediķi.

Organisms likopēnu vislabāk uzņem un izmanto, ja tomātus ēd kopā ar taukvielām, tiem pievieno augu eļļu. Turklāt termiski apstrādātos tomātos (pēc cepšanas un sautēšanas) likopēna koncentrācija
ir lielāka nekā svaigos, secinājis zinātniski pētnieciskā centra “Veselības laboratorija” vadītājs ārsts un uztura pētnieks Sergejs Kuzņecovs.

CITI ŠOBRĪD LASA

Visas šīs vielas stimulē zarnu peristaltiku un novērš pūšanas procesus tajās, cīnās pret brīvajiem radikāļiem, spēcina imunitāti, veicina holesterīna un cukura līmeņa pazemināšanos asinīs, palīdz
mazināt sirds un asinvadu slimību risku. Tie spēj normalizēt vielmaiņu, kā arī kavēt
novecošanās procesus. Tomātos esošās vielas ar antioksidantu īpašībām mazina arī vēža attīstības risku.

Dziednieciskas īpašības piemīt tikai bioloģiski audzētiem tomātiem. Visveselīgākie ir tie, kas nogatavojušies dabiski – jo satur vairāk vitamīnu un cukuru. Taču šo derīgo vielu daudzums mazinās, ja tomāti pārgatavojušies.

Veselīga uztura rekomendācijās iesaka dienā apēst 3–4 porcijas dārzeņu. Viena porcija var būt arī viens vidēja lieluma tomāts.

Baltie un dzeltenie – dziednieciski, maigi, neizraisa alerģiju

Uzskata, ka lielāka dziednieciska iedarbība piemīt dzeltenajiem un oranžajiem tomātiem – ‘Čudo Sveta’, ‘Hurma’, ‘Zelta Tomāts’, ‘Dienvidu Iedegums’ u. c. To augļiem ir neparasti maiga garša un aromāts, tie ir saudzīgi pret zarnu traktu, aknām un nierēm. Šie augļi neprovocējot smagas alerģiskas reakcijas, kādas cilvēkiem ar paaugstinātu jutību var izraisīt sarkanie tomāti. Taču, lai nenodarītu sev pāri, prātīgāk par to konsultēties ar ārstu.

Par īpaši maigiem un dziednieciskiem atzīti baltie tomāti ‘Sniega Pika’. Tos iesaka lietot uzturā, ja ir gremošanas traucējumi vai arī sarkanie tomāti izraisa alerģisku reakciju. Šo šķirni audzē siltumnīcā, atstājot 2–3 dzinumus. Stāds var sasniegt 1,6 m augstumu. Augļi ienākas no augusta.

Der zināt!

Ja stādi bijuši labāk apgaismoti, augļos ir vairāk C vitamīna. Saulainās vasarās tomātos sarūk organisko skābju daudzums, bet palielinās ogļhidrātu daudzums.

Reklāma
Reklāma

Visvairāk karotīna satur sarkanie tomāti, mazāk – dzeltenie. Arī pārgatavojušos tomātos karotīnu daudzums samazinās.

Negatavi, zaļi tomāti ir veselībai kaitīgi, jo satur indīgu vielu solanīnu, kura daudzums sarūk, augļiem ienākoties. Pilnīgi gatavos augļos solanīna nav. Ja tomāts no ārpuses ir sarkans, bet mīkstums un sēklas ir zaļas, tas nozīmē, ka novākts negatavs un tam nav dziedinošas vērtības.

Sagatavots pēc tematiskā izdevuma “Pašu audzēti tomāti”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.