Foto – Shutterstock

Kā to saprast 0

Gadījumos, kad aizgādības tiesību pārtraukšana vecākiem tiek pamatota ar faktiskiem šķēršļiem, kas liedz aprūpēt bērnu, praksē tas parasti ir saistīts ar veselības vai materiālajām problēmām, kā arī vecāku prombūtni.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Nedēļas nogale četrām zodiaka zīmēm sola lielas problēmas. Kuras ir tās, kam jāuzmanās! 3
Pasaulei vajadzētu atgādināt par šīm briesmām: Krievijā rosina detonēt kodolbumbu, lai liktu “cilvēcei aizdomāties” 85
TESTS. Vai tu esi stulbs? Šis tests ātri tev palīdzēs to noskaidrot
Lasīt citas ziņas

Ja bāriņtiesa atzīst, ka bērns mātes vai tēva vainas dēļ atrodas veselībai vai dzīvībai bīstamos apstākļos, aizgādības tiesības var atņemt tad, kad nepilngadīgais ir gan fiziski, gan emocionāli apdraudēts. Bērnu tiesību aizsardzības likumā emocionālā vardarbība definēta kā pašcieņas aizskaršana vai psiholoģiska ietekmēšana (draudot, lamājot, pazemojot, nepilngadīgā klātbūtnē vardarbīgi izturoties pret viņa tuvinieku vai kā citādi kaitējot viņa emocionālajai attīstībai). Šādos gadījumos izšķirīgs būs speciālista, piemēram, psihologa, atzinums.

Ja bāriņtiesa atzīst, ka vecāks ļaunprātīgi izmanto savas tiesības vai nenodrošina bērna aprūpi un uzraudzību, aizgādības tiesību pārtraukšana konkrētajā gadījumā ir saistīta ar faktisko apstākļu un pierādījumu izvērtēšanu to kopsakarā. Praksē šo normu visbiežāk piemēro gadījumos, kad māte vai tēvs, savstarpēji konfliktējot, pārkāpj ar aizgādību noteiktās tiesības vai arī ģimenes sociālo apstākļu dēļ bērnu apdraud cita persona.

CITI ŠOBRĪD LASA

Arī atbilstīgas aprūpes trūkums parasti ir saistīts ar vairākiem aspektiem. Kādā lietā, piemēram, tika konstatēts, ka bērnam nav nodrošināta pamatizglītības sagatavošana, kas saskaņā ar Vispārējās izglītības likuma 21.¹ panta pirmo daļu no piecu gadu vecuma ir obligāta. Bērnam netika sniegta arī medicīniskā palīdzība saistībā ar ārsta noteiktajām diagnozēm un laikus veikta vakcinācija. Turklāt nebija nodrošināta labvēlīga sociālā vide, jo vecāki ienākumus guva, nodarbojoties ar nelegālu alkohola tirdzniecību.

! Arī viena vecāka rīcība, liedzot bērnam tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešu saskarsmi ar otru vecāku, var būt iemesls, lai lemtu par vecāka aizgādības tiesību pārtraukšanu.

Aizgādības tiesības, protams, pārtrauc, ja konstatē vecāka vardarbību pret bērnu vai ir pamatotas aizdomas par to, turklāt vardarbība var būt gan fiziska, gan emocionāla. Turklāt nav nepieciešams, lai būtu iestājušās sekas. Pietiek, ja ar pierādījumiem apstiprina aizdomas par vardarbību.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.