Sarma iesaka 3
Atjaunojošais superdzēriens
Sarmas virtuvē uz galda stāv burka ar marles cepurīti, iekšā bālgans šķidrums. Mazliet atgādina rīsu sēni, taču trauka apakšā vīd graudi. Izrādās, tas ir Rejuvelac – fermentēts dzēriens no kviešu graudiem, kas satur izcilu B vitamīnu buķeti, vēl citus vitamīnus, enzīmus un draudzīgas baktērijas.
Pagatavošana ir vienkārša – vajag kviešu graudus un ūdeni. Graudus izmērcē 8–10 stundas. Atstāj diedzēties, kamēr parādās mazi asniņi. Noskalo, liek blenderī un sasmalcina, var pievienot nedaudz ūdens, lai labāk blendētos. Smalkumus ber tīrā stikla burkā, uzlej ūdeni un atstāj, lai fermentējas (apmēram pusglāze kviešu un četras glāzes ūdens). Dzēriens ieskābst aptuveni trijās dienās. Nolej no biezumiem, dzer tāpat vai pievieno kokteilim. Var uzglabāt ledusskapī vairākas dienas. Daži svaigēdāji no tā gatavo zupu. Ja šķiet, ka dzeršanai kļuvis pārāk skābs, droši aplaistiet puķes.
Var gatavot arī no citiem graudiem. Sarma izmēģinājusi gaišo kvinoju, no kā iznākot vieglāks dzēriens.
Svaigas dateles (ne tādas, kas sīrupos mērcētas) samaļ kombainā vai sīki sagriež, pievieno lobītas kaņepju sēklas, kokosa eļļu un karobas pulveri, kas ir alternatīva kakao. Veido viendabīgu masu, lai var savelt bumbiņas. Uzglabā ledusskapī. Labi der, ja kārojas ko saldu.