Raibu raibā ēdienkarte 3
Ieejot Sarmas virtuvē, pamanāmi no ierastā atšķirīgi akcenti. Gāzes plīti sedz liels dēlis, uz kura savietoti dažādi saimniecības piederumi. Telpā goda vietā likta sulu spiede, blenderis un virtuves kombains. Turpat liels trauks ar visdažādākajiem augļiem un dārzeņiem, zaļumu buntēm. Plauktos garšvielu un sēklu bundulīši.
“Agrāk pat neiedomājos, cik daudz ko iespējams pagatavot svaigā veidā, recepšu ir simtiem. Turklāt tas prasa daudz mazāk laika nekā cepot vai vārot.
Reiz YouTube ieraudzīju, kā no kabača un citiem dārzeņiem top svaigais spageti. Tam gan nepieciešams speciāls spirālveida griezējs. Palūdzu draudzenei, lai atved no ārzemēm. Kad pirmoreiz pagatavoju, aizdaram sablendējot svaigu kečupu no tomātiem, bazilika un ķiplokiem, – ai, pasaulē nav nekā gardāka!”
Sarma ir gatava demonstrēt lielisko recepti. Nomizo burkānu, gurķi un cukīni. Iedarbina speciālo griezēju (tagad tādu varot nopirkt arī Latvijā). Dārzeni iesprauž agregātā un griež rokturi – sāk krist tievas un plānas spirāles. Saimniece pagatavo mērci no iepriekš izmērcētiem Indijas riekstiem, pievieno tomātus, ķiploku, timiānu, piparus, baziliku un nedaudz kokosa eļļas – tā esot izcila smadzeņu veselībai. Veidojas kaut kas līdzīgs riekstu salsas, ko iejauc dārzeņu salmiņos.
Kad Sarma arī manā šķīvi ieceļ milzīgu kaudzi krāsaino spageti, sabīstos, ka ar porciju netikšu galā. Taču maltīte ir izcili garda, arī pēcgarša – lieliska!
Svaigēdājs vēl ēd maizi, taču nevis ceptu, bet gan paša gatavotu un žāvētu. Tā top, piemēram, no dažādiem dārzeņu vai augļu biezumiem, kas paliek pēc sulas izspiešanas. Klāt liek kafijas dzirnaviņās samaltas saulespuķu sēklas, linsēklas, caur spiedi izspiestu ķiploku un citas garšvielas. Samīcīto mīklu izplāj uz cepampapīra plānā kārtā un liek dehidratorā jeb elektriskajā augļu žāvētājā. Kad masa apžuvusi, apgriezta otrādi un kādu diennakti kaltusi – maizīte gatava. Dietologi uzsver, ka svaigēdājam varētu trūkt, piemēram, B12 vitamīna un organismam svarīgu taukskābju. Sarma ir veikusi analīzes un pārliecinājusies, ka veselība turas godam. Turklāt viņa lieto tā dēvētos superproduktus – spirulīnu, hlorellu, makas un ašvagandha sakņu pulverus, čia sēklas un godži ogas. Tie visi ir minerālvielu, taukskābju, vitamīnu un proteīna avoti.