Kad āboliem ražas laiks, jācep gardumi: drumstalu ābolkūka un ābolu tarte 3
Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
No Latvijas dārzu labumiem, ikdienišķiem produktiem var pagatavot gardas kūkas, netērējot pārāk daudz laika un enerģijas. Turklāt kūkas ir lielisks veids, kā svinēt dzīvi un palutināt savu ģimeni!
Drumstalu ābolkūka
Sastāvdaļas:
• 300 g miltu
• 100 g cukura
• 100 g sviesta
• 1 neliela ola
• 1 tējkarote cepamā pulvera
• 1 tējkarote kanēļa
• 4–5 āboli
Pagatavošana:
1. Visas sastāvdaļas, izņemot ābolus, saberž irdenā masā, veidojot drumstalas. Pusi masas liek ietaukotā veidnē, ar pirkstiem viegli piespiež. Virsū kārto plānās šķēlītēs sagrieztus ābolus, pārber atlikušo drupano mīklu.
2. Cep cepeškrāsnī 200 °C 30–35 minūtes. Atdzesētu pasniedz ar putukrējumu.
Ābolu tarte
Smilšu mīklai:
• 200 g kviešu miltu
• 110 g sviesta
• 50 g cukura
• šķipsniņa sāls
• 60 ml ūdens
Ābolu masai:
• āboli
• 40–50 g sviesta
• 50 g kalvadosa
• puscitrona miziņa
• kanēlis
Pagatavošana:
1. Bļodā sajauc miltus, cukuru, sāli, pievieno aukstu, gabaliņos sagrieztu sviestu. Ar rokām saberž irdenā masā. Tad pielej ūdeni, samīca viendabīgu mīklu, ietin pārtikas plēvē un uz stundu ieliek ledusskapī.
2. Gatavo tartes pildījumu: ābolus sagriež kubiņos, liek katliņā, pievieno sviestu, no puscitrona norīvētu miziņu, kanēli un kalvadosu. Uz lēnas uguns sautē aptuveni 30 minūtes.
3. Tartes formu ieziež ar sviestu. Smilšu mīklu ar pirkstiem vienmērīgi izlīdzina formā, veidojot maliņas līdz pat apmalei. Iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180 °C tartes pamatni cep 13–15 minūtes. Atdzesē.
4. Sagatavoto ābolu masu ieklāj atdzesētā smilšu mīklas tartē, virsu noklāj ar plāni sagrieztām svaigu ābolu šķēlītēm, ko pārlej ar izkausētu sviestu, sajauktu ar cukuru. Tad plānā kārtiņā uzbārsta kanēli.
5. Tarti vēlreiz liek cepeškrāsnī un cep 180 °C aptuveni 20 minūtes. Pasniedz atdzesētu.