Kabaču vai ķirbju maize 0
Sastāvdaļas – 300–400 ml sarīvētu kabaču vai ķirbju, 310 g kviešu miltu, 2 ēdamkarotes rīvēta Parmesan siera, 1 paciņa sausā rauga (11 g), 1 ēdamkarote olīveļļas, 1–2 ēdamkarotes saulespuķu vai sezama sēkliņu, 1 tējkarote sāls, ½ tējkarotes maltu melno piparu.
Pagatavošana.
Uz rupjas rīves ar visu mizu sarīvē kabačus (ziemā var izmantot ķirbi, vasarā labi garšo arī ar patisoniem), ieliek sietiņā, apkaisa ar nelielu daudzumu sāls un samaisa. Uz pusstundu atstāj atsuloties. Atsevišķā bļodā izsijā miltus, sajauc tos ar raugu, pēc tam pievieno olīveļļu, Parmesan sieru (var izmantot arī jebkuru citu sieru ar 40–50% tauku saturu), sāli, melnos piparus. Beigās pievieno sarīvētos kabačus un ūdeni tik daudz, lai iznāk pabieza mīkla. To kārtīgi izmīca (vismaz 5 minūtes!), tad noliek lielākā bļodā siltumā un apsedz ar dvielīti. Ļauj mīklai rūgt aptuveni 30 minūtes, līdz tās apjoms ir dubultojies. Mīklu sadala astoņās daļās, no katras izveido pa bumbai. Vienu liek pannas viducī (uz cepamā papīra), pārējais tai apkārt, veidojot puķes formu. Aprasina ar pienu, apkaisa ar sezama vai saulespuķu sēkliņām un atstāj uzrūgt vēl uz 30 minūtēm. Tikmēr iesilda cepeškrāsni līdz 200 grādiem. Kad mīkla otrreiz labi pacēlusies, maizi cep 20 minūtes, tad samazina temperatūru līdz 150 grādiem un cep vēl 10 – 20 minūtes, līdz tā ir gaiši brūna. Maizīte garšo ļoti labi, nevar sajust, ka tai klāt ir tik daudz ķirbju vai kabaču.