Kā vislabāk tikt vaļā no tauku, šokolādes, smaržu, vīna traipiem 0
Ja, gatavojot ēdienu, ieturot maltīti, krāsojot matus vai iegriežot pirkstā, gadās ko atstāt arī uz apģērba, galdauta, segas vai citas tekstīlijas, operatīvi rīkojoties ar mājas līdzekļiem, traips var pazust kā nebijis.
Tauku traipi
Ja uz apģērba uzsprakšķ eļļa vai cita taukviela (sviests, margarīns, tauki), cietušais apģērba gabals jānovelk un uz traipa jāuzber sāls. Lai tas labāk iesūktos, jāuzpilina mazliet ūdens un jāuztaisa putriņa. Pagaida, kamēr putriņa uz traipa nožūst, tad to nopurina un apģērbu izskalo. Ja traips joprojām redzams, procedūru atkārto vairākas reizes.
Iestāvējušos tauku traipu tīra ar ožamā spirta, sāls un ūdens maisījumu, sajaucot to proporcijā 1:1:3.
Tikko iegūtu tauku traipu var mēģināt noņemt ar siltu rupjmaizes mīkstumu. Nogriež maizes šķēli, atdala mīkstumu, uzsilda mikroviļņu krāsnī vai cepeškrāsnī un tad ar to berzē traipu.
Ja tauki nokļuvuši uz vilnas vai trikotāžas apģērba, traipa noņemšanai izmanto putriņu, kas pagatavota no veļas pulvera, kurš atšķaidīts ar siltu ūdeni. Putriņu uzklāj uz traipa un ļauj, lai tā izžūst. Pēc tam izskalo ar siltu ūdeni.
Olu traipi
Svaigus olu traipus tīra ar ūdeni, kam pievienots ožamais spirts. Tos cenšas iztīrīt pēc iespējas ātrāk, jo olās ir vielas, kas ar laiku pārvēršas nešķīstošos savienojumos, kuri ir praktiski neuzveicami.
Ja olas radītais traips tomēr kādu laiku pastāvējis, var līdzēt glicerīns. To sasilda līdz 35 – 40 grādu temperatūrai un ar suku ieberž audumā. Pēc pārdesmit minūtēm izskalo ar siltu ūdeni.
Šokolādes traipi
Ja šokolāde traipu atstājusi tikko, netīro vietu izskalo ar aukstu ūdeni un notīra ar ožamā spirta šķīdumu vai ļoti koncentrētu sāls šķīdumu.
Var ņemt talkā glicerīnu. To uzpilina uz traipa, ļauj, lai ievelkas, pēc tam izskalo siltā ūdenī.
Notraipīto apģērba stūri var iemērkt pilnpienā. Patur 15 minūtes un tad, cītīgi beržot, izskalo.
Smaržu traipi
Tie izzūd, ja paberzē ar spirtā vai degvīnā samērcētu drāniņu.
Ja traips jau iestāvējies, to var censties likvidēt ar ožamā spirta un ūdeņraža pārskābes maisījumu.
Asins traipi
Svaigus asins traipus vispirms mazgā aukstā, tad viegli siltā ziepjūdenī.
Pirms mazgā apģērbu, uz kura ir asins traipi, to izmērcē aukstā sālsūdenī.
Sarkanvīna un ogu sulas traipi
Ja uz galdauta vai apģērba uzlīst sarkanvīns, traipu ieberzē ar sāls un ūdens putriņu. Pēc pusstundas šo vietu izmazgā ar veļas ziepēm un izskalo siltā ūdenī.
No šādiem traipiem var atbrīvoties arī ar ūdeņraža pārskābi. Jācenšas gan apstrādāt tikai traipu, pretējā gadījumā uz auduma var izveidoties gaiši plankumi.
Sulu traipus iespējams iztīrīt ar glicerīna un degvīna maisījumu, to ieberzējot audumā, bet pēc tam izskalojot.
PADOMI
• Ķeroties pie traipu izņemšanas, jebkuru vielu iedarbība vispirms jāizmēģina uz auduma atgriezuma vai vīļu iekšpusē.
• Notraipītā vieta jātīra no auduma kreisās puses.
• Traipu sāk tīrīt no malām, pakāpeniski virzoties uz tā centru. Šādi tīrot, traips neizplūst un nesabojā apģērbu.
• Tīrīšanu sāk ar vājas koncentrācijas šķīdumu, to pakāpeniski nomainot pret stiprāku.