Kā vislabāk apēst dārzeņus: izcili svaigu kabaču salāti tūlītējai ēšanai 1
Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
“Protams, visu vajag ēst svaigu un rīvēt salātos, jo tādā veidā varam uzņemt vairāk vitamīnu un citas vērtīgas vielas. Bet saknes un citus dārzeņus var arī tvaicēt, vārīt zupās un sautējumos. Katrā ziņā tas būs labāk, nekā cept uz pannas,” iesaka RSU studiju programmu Uzturs un Uzturzinātne vadītāja Lolita Neimane.
“Bet, ja gribas ceptus dārzeņus, tad, protams, veselīgāks variants ir cept tos cepeškrāsnī – lai ātrāk izceptos, vēlams sagriezt šķēlēs, daivās, gabaliņos. Tad liek dārzeņus uz plāts, kas pārklāta ar cepampapīru, un mazliet pārlaista ar olīveļļu. Saknes un dārzeņus cepeškrāsnī var labi izcept 200 °C temperatūrā pusstundas laikā – ilgums atkarīgs no šķēlīšu biezuma un dārzeņu veida. Ilgāk jācep cietākas saknes: burkāni, bietes un citas.”
Svaigu kabaču salāti tūlītējai ēšanai
Sastāvdaļas:
• 1 neliels (ap 10 cm) kabacis
• 1 ābols
• 1 burkāns
• 1 ēdamkarote citrona sulas
• 1 ēdamkarote olīveļļas
• dilles
• zaļie lociņi
Pagatavošana:
Kabaci, burkānu un ābolu nomizo un sarīvē. Pievieno smalki sagrieztus lociņus un dilles, uzslaka olīveļļu un citrona sulu. Salāti ir gatavi.