Smilšu vētras ir svarīgas Zemes ekosistēmām 0

Tuksneša smiltis sastāv no organiskām un neorganiskām vielām. Tie ietver daudzas uzturvielas un minerālvielas, piemēram, mikroelementus. Sahāras putekļi ir svarīgs minerālmēsls Dienvidamerikas lietus mežiem un Karību jūras reģionam. Tuksneša putekļu sastāvdaļas ir ļoti svarīgas arī okeānu ekosistēmām. Tās veido pamatu tur esošajai barības ķēdei, piemēram, koraļļi skeleta veidošanai izmanto putekļu un smilšu daļiņas.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
5 datumi, kuros dzimst vislielākie egoisti
Kokteilis
Nedēļas nogale četrām zodiaka zīmēm sola lielas problēmas. Kuras ir tās, kam jāuzmanās! 3
Krimināls
“Lizuma pagastā 19.septembra rīts iesākās traģiski…” Skolas direktore līdzjūtības runā piemin māsu un brāli, kuri gāja bojā traģiskajā autoavārijā 17
Lasīt citas ziņas

Bet pārāk daudz smilšu un putekļu ir kaitīgs okeānam. Zinātniekiem ir aizdomas, ka tuksneša putekļu mēslošanas efekts izraisa lielāku aļģu augšanu jūrā. Pārmērīga aļģu augšana atņem ūdenim skābekli, kas daudziem jūras organismiem ir nepieciešams, lai izdzīvotu. Un dažādas koraļļu slimības, iespējams, izraisa mikroorganismi no tuksneša putekļiem.

Putekļu un smilšu vētras ir svarīgas dažādām zemes ekosistēmām. Bet to skaita pieaugumam ir negatīvas sekas. Smilšu vētras var izraisīt sirds un elpceļu slimības, acu un ādas kairinājumu, kā arī var izplatīt infekcijas, piemēram, meningītu. Tuksneša putekļi var saturēt dažādus mikroorganismus, piemēram, sēnītes, baktērijas un vīrusus. Smilšu vētras regulāri ietekmē gaisa satiksmi, noplicina auglīgo augsni un iznīcina ražu, kas var izraisīt tuksnešu izplatīšanos.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.