Kā tvaicēt ēdienu? 0

Agrāk veikalos lielākoties bija pieejami tikai elektriskie tvaika katli, tagad šim nolūkam var iegādāties bambusa tvaicējamo kasti, metāla ieliktni tvaicēšanai, arī speciālus sietus. Ar ko ērtāk un gardāk tvaicēt ēdienu?

Reklāma
Reklāma

 

Kokteilis
Koka čūskas gads tuvojas. Ko tas nesīs katrai zodiaka zīmei 2025. gadā
Kokteilis
“Tā nav patiesība!” Guntars Račs noliedz, ka Laura Grēviņa ir viņa meita
Veselam
Gan garšīgi, gan veselīgi: uztura speciālists nosauc labāko alternatīvu biezpienam
Lasīt citas ziņas

Skaidrs, ka tvaicēts ēdiens ir veselīgs un garšīgs, jo produkti pēc apstrādes nav zaudējuši ne savu formu un krāsu, ne vitamīnus un mikroelementus, viss iznāk sulīgs, aromātisks, ar daudz spēcīgāku garšu. Jautājums tikai, kā izdevīgāk tvaicēt – ar īpašu elektrisko tvaika katlu, kas ir dārgs un aizņem virtuvē daudz vietas, vai tomēr iegādāties kādu no ieliktņiem par 3 – 7 latiem, kuri neaizņem vietu un ir pa kabatai gandrīz ikvienam?

 

Bambusa siets


CITI ŠOBRĪD LASA

Šī ir tradicionāla ķīniešu virtuves ierīce, kuru izmanto autentisko ēdienu pagatavošanai, bet ļoti labi to var pielāgot arī mūsu ikdienas vajadzībām. Ķīnieši šo bambusa tvaicējamo sietu liek vokpannā, kurā ieliets ūdens, bet tikpat labi to var izmantot jebkurā katlā, kam diametrs ir lielāks par 20 centimetriem. Sietam ir divi stāvi un vāks, diezgan blīvi sapīts, tāpēc tvaiks no vokpannas (katla) tiek laukā tikai pamazām. Ja siets precīzi ietilpst katlā, kam var uzlikt vāku, sietam vāku var nelikt.

 

Bambuss ir ļoti patīkams, dabīgs materiāls, bet tam ir viens mīnuss – dārzeņi ir ļoti krāsaini, tie ātri iekrāso sietu savos toņos, un arī zivs un gaļas specifisko aromātu šis dabīgais materiāls ātri uzsūc.

 

Rīsi, kartupeļi, vēl ziedkāposti un kāposti tikpat kā neko nepadara bambusa sietam, bet visi pārējie dārzeņi to ietonē brūnganu, bet zivs un gaļa atstāj netīkamu smaku. Jāpiebilst, ka rīsi tvaicējamā sietā iznāk ļoti gaisīgi un gardi – pavisam cits aromāts un garšas nianses. Ja nu tomēr rīsus vārāt katlā, jāraugās, lai ūdens būtu tieši tik, cik graudiņi spēj uzsūkt, proti, lai nekas nav jānolej un visi mikroelementi paliek ēdienā (labāk vairākas reizes pieliet verdošu ūdeni!). Secinājums – ja neuztrauc, ka siets ar laiku paliks netīri brūns un mazliet varēsiet sajust kādu produktu aromātu, šis ir labs ieguldījums par tiešām saprātīgu cenu.

 

Metāla ieliktnis

Šis ieliktnis sastāv no 18 lapiņām, kas skaisti sakļaujas zieda formā, un tas piemērojams gandrīz jebkuram katlam. Lielākajam modelim mazākais diametrs ir 18,5 cm (šaurākā katlā to neieliksiet!) un 32 cm diametrs, kad visas lapiņas ir atvērušās. Ieliktnis lieliski pielāgojams visiem katliem šo diametru robežās. Tam ir elegantas, divus centimetrus garas metāla kājiņas. Katlā ielej ūdeni šo divu centimetru augstumā, ieliek ieliktni un uz tā saliek produktus – daudzums nav ierobežots.

Reklāma
Reklāma

 

Ar metāla ieliktni ir sautēts pat 10 litru katls ar kartupeļiem, un rezultāts ir izcils – iznāk aromātiski un sulīgi!

 

Ar laiku arī metāla ieliktnis kļūst brūns un nespodrs, ļoti nepievilcīgs. Visvieglāk to atjaunot, ieliekot katlā, pārlejot ar ūdeni, pieliekot pāris ēdam­karošu citronskābes, uzliekot vāku un pavārot 10 minūtes. Pēc tam ar trauku sūkli visus netīrumus viegli noņemt un ieliktnis atkal spīd un laistās!

Secinājums – metāla ieliktnis aizņem vismazāk vietas no visiem trīs eksperimenta dalībniekiem, tam ir ilgs mūžs, un arī smakas tas neuzsūc, tāpēc var droši apgalvot, ka šis ir ļoti izdevīgs pirkums.

 

 

Elektriskais tvaika katls


Eksperimentam izvēlējos lētā gala tvaika katlu par 25 latiem (divi stāvi) ar 600 W jaudu. Jaunajiem modeļiem par 70 – 100 latiem jau ir ļoti daudz uzlabojumu un ekstru, tikai ne katrs tādus var atļauties…

Ražotāji stāsta, ka katlā vienlaikus var pagatavot vairākus produktus, un, piemēram, zivs garša un smarža tajā nesajaucas ar dārzeņiem vai rīsiem. Jā, bet tas ir iespējams tikai tad, ja starp stāviem ir ieliekamas paplātes, kas savāc šķidrumu, kurš tvaicēšanas laikā iztek no zivs vai bietēm, kāpostiem un citiem dārzeņiem ar specifisku aromātu. Šādi katli jau maksā divreiz dārgāk, jo tā skaitās ekstra. No lietošanas viedokļa arī svarīgi, kāds ir katla paliktņa augstums (tur, kur satek šķidrums no dārzeņiem vai zivs). Ieteicams, lai tas būtu vismaz 2 – 2,5 cm, jo ar seklāku neērti strādāt – pārāk jāuzmana, lai gatavošanas laikā neuzkrājas ūdens, tas vairākkārt jānolej. Ērti, ja paliktnim ir rokturi, pretējā gadījumā nolejot var applaucēties. Ar 2,5 cm augstu paliktni, nenolejot šķidrumu, produktus var tvaicēt gandrīz stundu.

 

Par ražotāju apgalvojumu, ka elektriskajā tvaika katlā ēdiens ir gatavs daudz ātrāk nekā parastajā, vārot ūdenī, arī var dikti strīdēties, jo objektīvi mērījumi rāda pavisam ko citu.

 

Vēl viens ļoti nepatīkams blakusefekts – virtuvē izdalās ļoti daudz mitruma. Dažiem modeļiem var aizvērt vākā esošos lielos caurumus, pa kuriem nāk tvaiks, lētākajiem to nevar izdarīt, tāpēc stundas laikā tie telpā izvada vairākus litrus ūdens. Mājās, kur ir problēmas ar pelējumu, tas nudien nav vēlams, lai arī cik laba ventilācija.

Ja gribas ievērojami samazināt ierasto ēdienu pagatavošanas laiku, ir jālūkojas citā virzienā – pēc spiediena katla, kur viss tiešām notiek 3 – 4 un pat vairāk reižu ātrāk. Tikai tad tā vairs nav tvaicēšana…

 

Kur ātrāk?

Salīdzinot elektriskos tvaika katlus ar ieliktņiem, kurus ievieto katlā un uzliek vāku, vienalga – vai tie bambusa vai metāla, dārzeņi bija gatavi divas reizes ātrāk nekā elektriskajā katlā. Īpaši tagad, pavasarī, tikai uz pusēm sagriezti kartupeļi šajā katlā tvaicējās ļoti ilgi (30 minūtes), kamēr katlā ar ieliktni bija gatavi 15 minūtēs. Garšas ziņā atšķirība neliela – ar ieliktņiem, ja katlam vēl vāks uzlikts, dārzeņi ir sulīgāki, elektriskajā tvaika katlā – nedaudz sausāki.

 

Secinājums – elektriskie tvaika katli ar šiem vienkāršajiem ieliktņiem spēj sacensties tikai tad, ja varat atļauties iegādāties vidējās klases (50 – 60 latu) vai dārgākās ierīces.

 

Ja tāds ieguldījums pašlaik nav pa kabatai, un vietas virtuvē arī pamaz, ieliktņi ir labāks risinājums. To lietošana neprasa specifiskas zināšanas, vien jāuzmana, lai, ilgi gatavojot kādu produktu, ūdens katlā neizvārītos. Arī nomazgāt ieliktņus ir viegli, nav tik daudz detaļu kā tvaicējamiem katliem. Turklāt jārēķinās, ka elektrisko katlu plastmasas plauktiem ir mazi caurumiņi, pa kuriem tvaiks brīvi piekļūst produktam – ja uzreiz tos nenotīrīsiet, vēlāk būs jāmērcē, lai nomazgātu, un atkal lieks laika patēriņš.

 

 

Uzziņa

• Bambusa tvaicējamais siets maksā aptuveni 7 latus, tos var iegādāties, piemēram, “Arkolat” veikalā.

• Metāla ieliktnis tvaicēšanai maksā 3,50 – 5 latus (atkarībā no izmēra), un to var meklēt veikalos “Gemoss”, “Rito”, “Arkolat” un citos.

• Elektriskie tvaika katli maksā no 25 līdz 100 latiem, tie ļoti atšķiras pēc kvalitātes un iespējām, piedāvā jebkurā sadzīves tehnikas veikalā.

 

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.