Tomātu vīns 0
Vīndara Edmunda Bildera recepte
(20 l vīna)
• 17 kg tomātu
• 6 kg cukura
• 10 g Biowin VRS rauga
Tomātiem izņem serdeni, tos sagriež, pēc iespējas cenšoties atstāt sarkano daļu ar visu mizu. Masu liek spainī, mucā vai burkā, pievieno raugu. Pēc trim dienām, kad misa sāk rūgt (tā bieži jāapmaisa ar koka karoti) un kad biezumi sāk sēsties, vairs neceļas augšā, izkāš caur smalku sietu, lina drānu vai marli.
Pievieno 1 kg cukura, pēc trīs dienām – tikpat daudz, pēc četrām dienām – vēl 1 kg cukura, pēc trīs dienām – atkal 1 kg, pēc četrām dienām – pēdējo kilogramu cukura.
10–30 dienu laikā jaunvīnu dekantē (dzidrāko vīnu pēc tā nostādināšanas nolej no nogulsnēm, kad tās sakrājušās trauka apakšā). Dekantēšanu atkārto divreiz ar 10 dienu intervālu, pēc diviem mēnešiem to dara vēlreiz.
Pēc deviņiem mēnešiem jaunvīnu vēdina un pievieno vēl 1 kg cukura.