Foto: shutterstock.com

Tomātu vīns, burkānu alus. 4 oriģinālas receptes 0

Kā tapa “Mājas dzērieni”

Nekad nesaki nekad. Par to, ka šajā teicienā slēpjas patiesības grauds, sapratu, veidojot izdevniecības “Latvijas Avīze” tematisko avīzi “Mājas dzērieni – alus, vīns un brandavs”. Pati ne reizi nebiju mēģinājusi gatavot alu, vīnu vai kaut ko stiprāku, tomēr mana tēva darītais saldais tāpiņš pieder pie gardumiem, no kā nespēju atteikties.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
VIDEO. Parastā tauta nesaprot augsto mākslu? Šoreiz ir par traku! Kristians Brekte pamatīgi satracinājis latviešus
Lasīt citas ziņas

Nācās taujāt gudrības pieredzējušiem meistariem, kādu Latvijā gana, it īpaši vīndaru. Stingri ņemot, par vīnu drīkst dēvēt tikai no vīnogām gatavotu dzērienu, bet mūsdienās labāks vārds no citām izejvielām raudzētām dzirām nav izdomāts. Tikai, ja gribam būt pareizi, vārdam vīns jāpievieno izejvielas nosaukums, piemēram: upeņu, melleņu un medus vīns. Starp citu, šī ļoti gardā variācija atgādina, ka vīnu var darīt, sajaucot jeb kupažējot sastāvdaļas un pievienojot nevis cukuru, bet medu.

Droši var apgalvot, ka vīnu var darīt ne tikai no ogām un augļiem, bet arī no daudz kā, kas sastopamas dabā, ieskaitot koku sulu, ziedus un dārzeņus. Piemēram, pārsteidza tas, ka gards dzēriens var iznākt no tomātiem vai liepziediem. Turpmāk neraukšu degunu, izdzirdot arī par biešu vai ozollapu vīnu. Rezultāts allaž atkarīgs no pacietības, vēlmes un drosmes eksperimentēt, bet pašdarītu dzērienu kvalitāte – arī no izejvielu svaiguma, ūdens ķīmiskā sastāva, temperatūras, cukura un rauga daudzuma, trauku sterilitātes, laikapstākļiem, meistara garastāvokļa un vēl desmitiem nianšu… Un, kā teica viens no Latvijas slavenajiem vīndariem, labs vīns sākas labi koptā dārzā. To var teikt par jebkuru pašdarītu dzērienu, kas no lielā rūpnieciskā uzņēmumā ražota atšķirsies tāpat kā vecmāmiņas ceptās pankūkas no lielveikalā pirktajām.

CITI ŠOBRĪD LASA

Vēl atklājums bija tas, ka ne tikai vīna, bet arī alus veidiem un garšām variāciju ir bezgalīgi daudz, jo tikpat ir iesala, rauga un apiņu šķirņu un piedevu, ko var pievienot alum, lai katrs aldaris radītu unikālu recepti. Turklāt alu var brūvēt gan no iesala, apiņiem, rauga un ūdens, gan citām sastāvdaļām. Tāpēc, ja rastos izdevība, es tagad labprāt noprovētu, piemēram, viršu, kadiķu, vaivariņu vai aroniju alu.

Patiesībā mājas alus, vīna un stipro dzērienu darīšanas atzars ir neizsmeļams iespēju avots, kur var mācīties gan garšu un smaržu baudīšanas mākslu, gan fiziku un ķīmiju, gan dabu un dārzkopību, gan uzvedības etiķeti, gan estētiku un dizainu (noformējums!), gan mērenību.

Iedvesmai dažas receptes no tematiskās avīzes “Mājas dzērieni – alus, vīns un brandavs”.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.