Kā tikt pie gardiem frī kartupeļiem mājās? Smalki pētām taukvāres katlus – friterus 0
Katra bērna sapnis ir mājās pašam savs friteris, lai mammai pēc iespējas biežāk varētu izlūgties pusdienās fritētus kartupeļus. Sadzīves tehnikas veikalu plauktos taukvāres katli vairs nav retums. Kā izvēlēties šo tehniku?
Ne mazāku par 3 litriem
Taukvāres katlā ar eļļas ietilpību 3 litri var pagatavot vienu lielu frī kartupeļu porciju. Ja mājās ir divi bērni un divi pieaugušie, tas nozīmē, ka būs jācep četras reizes. Gatavošanas ilgums vidēji ir 6–8 minūtes. Līdz ar to, kamēr citiem cepsies frī, pirmais savu porciju jau būs apēdis vai arī, ja visi vēlas ēst uzreiz, kartupeļi būs atdzisuši. Frī kartupeļi, kas nav gatavoti no saldētiem pusfabrikātiem vai nav izmantota atbilstīga kartupeļu šķirne, ātri kļūst mīksti, īpaši, ja tos sasedz, lai neatdziest. Tāpat atšķiras gatavošanas laiks – saldētiem pusfabrikātiem līdz gatavībai vajag vien 2–3 minūtes, bet svaigiem kartupeļiem gatavošanas laiks ir vismaz divreiz ilgāks. Jārēķinās, ka vērtīgās vielas, kas ir kartupelī, priekšapstrādē un saldēšanas laikā ievērojami zūd, bet uzreiz sagrieztā un izceptā to ir ievērojami vairāk.
Nav racionāli pirkt mazu taukvāres katlu (ar eļļas ietilpību līdz 3 litriem). Lai mazā friterītī pagatavotu vakariņas 3–4 cilvēku ģimenei, būs vajadzīga liela pacietība.
UZZIŅA
Mājsaimniecībā izmantojamie taukvāres katli maksā 20–150 eiro. Labu katlu ar 3 litru ietilpību var iegādāties par 40–45 eiro.
Izjaucams kā lego rotaļlieta
Lietošanas ērtuma ziņā, īpaši attiecībā uz kopšanu, svarīgi, lai friteris ir viegli iztīrāms un izjaucams. Cepšanas laikā eļļa sprakšķ uz visām pusēm, un, ja nevar to viegli notīrīt, ierīce ātri apaugs ar biezu kārtu. Būtiski, lai visas detaļas, izņemot vadības bloku, drīkstētu mazgāt trauku mazgājamajā mašīnā (ražotājs to norāda uz iepakojuma), jo tas nozīmē, ka arī izlietnē ar krietnu trauku mazgājamā līdzekļa daudzumu varēs nomazgāt eļļas kārtu. Kvalitatīvam taukvāres katlam:
• spirāle ir izņemama no eļļas rezervuāra,
• rezervuārs viegli izceļams no korpusa,
• vākā ir iebūvēts filtrs, kas samazina cepšanas aromāta izplatīšanos pa visu māju,
• sietam, kurā liek kartupeļus, ir ērts rokturis, tam ir vairākas pozīcijas: cepšanai, lai var dziļi iegremdēt sietu tvertnē ar eļļu, un eļļas notecināšanai, lai var nofiksēt virs eļļas tvertnes, kamēr no frī notek liekā eļļa.
Liels pluss – friteris nededzina eļļu
Taukvāres katlu oponenti nereti noraida šīs sadzīves tehnikas nepieciešamību, sakot, ka pietiek, ja nopērk metāla ieliekamo sietiņu par 10–12 eiro, parastā katlā ielej eļļu un fritē uz nebēdu. Liela taukvāres katla pluss ir vienmērīgas temperatūras uzturēšana. Piemēram, lai frī kartupeļi izceptos dzintardzelteni un kraukšķīgi, pietiek ar +170 °C. Friteris uzkarsē eļļu līdz šādai temperatūrai un uztur to visu cepšanas laiku. Tiklīdz eļļa kaut nedaudz atdziest, spirāle atkal ieslēdzas. Friterī eļļa nedeg, nedūmo un nekļūst tumša, to var atkārtoti lietot 10–12 reižu (ja izvēlēta pareiza eļļa, kas paredzēta fritēšanai). Vajag tikai izkāst mazos gabaliņus, kas no kartupeļiem cepšanas laikā iekrīt eļļā (bet tas tikai tad, ja kartupeļi smalcināti kombainā uz speciālās rīves; ja griež ar rokām, šādu gabaliņu nav). Testējot taukvāres katlus, pārbaudījām ražotāja norādīto eļļas atkārtoto lietošanas reižu skaitu, patiešām – pēc 8–10 reizēm tā kļuva nedaudz tumšāka, bet smarža un garša nemainījās, pēc 12 reizēm smarža bija izteiktāka.
Pazīmes, kad eļļa steidzami jāmaina:
• tā karsējot sāk putot,
• ir stipra piegarša vai aromāts,
• kļuvusi tumša,
• tai izveidojusies sīrupam līdzīga konsistence.
Ja taukvāres katlu neizmanto regulāri, ieteicams eļļu izliet, izfiltrēt caur vairākās kārtās salocītu marli, lina dvieli vai speciālu papīra filtru, ieliet to stikla traukā un uzglabāt ledusskapī vai vēsā vietā.
Lai visa māja nav tvaikos
Cepot eļļā, mājās izplatās spēcīgs aromāts. Lai to samazinātu, friterī ir iebūvēti dažādi filtri. Lētākajiem tie ir plāni, un efektu tikpat kā nejūt. Savukārt ierīces ar labu filtru sistēmu ir 3–4 reizes dārgākas. Darbojoties ar taukvāres katlu, tas jānovieto uz gāzes vai elektriskās plīts virsmas un jāieslēdz tvaika nosūcējs uz pilnu jaudu – tad cepšanas smaržu mājās tikpat kā nejutīs. Fritera darbības mehānisms ir vienkāršs – spirāle karsē eļļu līdz iestatītajai temperatūrai un visu cepšanas laiku uztur šādu karstumu. Taukvāres katli – gan profesionālie, gan mājsaimniecības vajadzībām paredzētie – darbībā ir līdzīgi, tāpēc ļoti neatšķiras ierīce par 40 un 150 eiro, īpaši, ja to darbina bez vāka zem tvaiku nosūcēja.
Frī gatavošanas padomi
Lai būtu garšīgi frī, svarīgi, lai kartupeļu šķirnei ir augsts sausnas saturs, kas ietekmē cepšanās kvalitāti un krāsu. Minimālais sausnas saturs ir 18%, bet labāk, lai tas ir 20–25%. Arī dažādu veidu cukuriem (īpaši reducējošajiem cukuriem) ir būtiska loma galarezultāta kvalitātē. Ja cukuri ir augsti, frī cepšanās procesā kļūs brūni. Frī gatavošanai ieteicamās kartupeļu šķirnes ir, piemēram, ‘Fontane’, ‘Jelly’, ‘Laura’, ‘Excellency’, ‘Sigunda’.
Kā izcept kraukšķīgus frī ar maksimāli mazu tauku saturu? Vispirms kartupeļu salmiņi 8 minūtes jātur karstā ūdenī, pēc tam jānokāš un jāapžāvē, lai nav slapji. Tad cepšanas laikā veidosies garoziņa, kartupeļi nesasūks sevī tik daudz eļļas un būs veselīgāki.
Pārliecinieties, lai taukvāres katlā eļļas līmenis ir starp min un max atzīmi (to var nolasīt uz iekšējā trauka malas), lai novērstu pārplūšanu vai pārkaršanu.
Noteikti produkti, piemēram, jūras produkti, piešķir eļļai nepatīkamu garšu. Lai to neitralizētu, ieteicams vispirms uzkarsēt eļļu līdz +160 °C temperatūrai, ielikt tajā divas plānas maizes šķēles vai dažus pētersīļa zariņus. Karsējiet, līdz parādās daudz eļļas burbulīšu, tā sāk intensīvi vārīties, pēc tam izņemiet maizi vai pētersīļus. Garša atkal būs neitrāla.
Svarīgi
• Kad kartupeļu salmiņi ielikti gatavošanas sietā un tas iegremdēts eļļā, nevajag uzreiz likt virsū vāku. Ja kartupeļi ir nedaudz mitri, saskarsmē ar eļļu tie izraisa pastiprinātu vārīšanos, burbuļošanu, līdz ar to eļļas apjomi divkāršojas, un tā var nākt pāri katla malām.
Kādu eļļu izvēlēties?
• Lai fritējot eļļa nesāktu dūmot, svarīgi izvēlēties piemērotas taukvielas. Jāņem vērā eļļas degšanas punkts – temperatūra, kurā var kvalitatīvi pagatavot produktu bez dūmošanas. Dažādām eļļām degšanas punkts var svārstīties no +160 līdz pat 230 °C. Eļļas, kurām degšanas punkts ir zem 180 °C, nav piemērotas fritēšanai, jo tās ātri sāk dūmot, un tas liecina, ka eļļā esošās vielas sāk sadalīties kaitīgos savienojumos. Fritēšanai piemērotas ir rafinēta saulespuķu, rapšu, kukurūzas, sojas, kokosriekstu eļļa un gī sviests. Šīm eļļām degšanas punkts nav zemāks par 220 grādiem.
UZZIŅA
Ir viedoklis, ka frī nav veselīga uztura sastāvdaļa, pat ja tiek gatavoti kvalitatīvā eļļā un netiek pārcepti. Kāpēc tā? Izrādās, augstā temperatūrā (virs +120 °C) apstrādājot produktu, kas satur daudz cietes (un kartupelis tāds ir), veidojas akrilamīds, kuru Starptautiskā Vēža izpētes aģentūra klasificējusi kā iespējami kancerogēnu (daži pētījumi vēža veidošanās risku apstiprina, citi noliedz). Secinājums – frī uzturā jālieto ar mēru!
Taukvāres katlu piedāvājums veikalos