
Uztura izvēles nozīme 0
Ēdiena izvēle ir viens no stūrakmeņiem. Speciālisti iesaka izmantot pazīstamus produktus, bet gatavot tos veselīgi – vārot, cepot, tvaicējot vai izmantojot gaisa grilu. Uzturā jāiekļauj:
– veselīgi ogļhidrāti (pilngraudu graudaugi, pilngraudu maize, dārzeņi, augļi), kas bagāti ar šķiedrvielām, vitamīniem un mikroelementiem;
– olbaltumvielu avoti (gaļa, zivis, olas, siers).
Pašlaik daudzviet ieteikumos akcentēta Vidusjūras diēta, jo tās ietekme uz kuņģa-zarnu trakta darbību un mikrobiotu ir visvairāk pētīta. Šī diēta balstās uz augu izcelsmes produktiem – dārzeņiem, augļiem un zaļumiem –, bet ietver arī zema tauku satura gaļu, zivis un raudzētus produktus, piemēram, jogurtu, kefīru un raudzētu ceptu pienu. Šie produkti ir bifido- un laktobacillu avots, tāpēc tie labvēlīgi ietekmē zarnu mikrofloras augšanu un attīstību.