Vasaras karstajās dienās, ir svarīgi atcerēties, ka svelmē palielinās slodze uz sirdi, īpaši senioriem un cilvēkiem ar hroniskām sirds saslimšanām.
Vasaras karstajās dienās, ir svarīgi atcerēties, ka svelmē palielinās slodze uz sirdi, īpaši senioriem un cilvēkiem ar hroniskām sirds saslimšanām.
Publicitātes foto.

3 vērtīgi padomi senioriem 9

1.Izvērtē savas spējas un sagatavojies!

Ikvienam, bet īpaši senioriem vasaras periodā ir ieteicams ar fiziskām aktivitātēm ārpus mājas nodarboties tikai no agra rīta vai vakarā, un dienas karsto periodu pavadīt iekštelpās un atpūsties. Ja tomēr ir nepieciešams doties ārā, tad obligāti ir jāapģērbjas piemēroti laikapstākļiem.

Reklāma
Reklāma
Ekstrēmi Saules uzliesmojumi Zemei būs katastrofāli – izplatīsies vēzis, katarakta, mainīsies augu DNS
Tūristus brīdina par nāvējošu vīrusu Spānijā un Itālijā
TV24
Parādījies jauns miera plāns, ko Krievija cenšas pasniegt Ukrainai – lūk, 10 Putina noteikumi, lai karš beigtos
Lasīt citas ziņas

Uz vecumu ķermeņa termoregulācija mainās, tāpēc seniori nereti uzvelk biezas drēbes, kad tas nav nepieciešams. Īpaši, ja ir jābūt kustībā, tad atbilstoši ir izvēlēties brīvu un elpojošu apģērbu, kā arī galvā jābūt cepurei, lai pasargātu ķermeni no pārkaršanas un saules dūriena. Līdzi jāņem ūdens pudele, jo svelmē ūdens patēriņam ir jāpieaug, lai izvairītos no dehidratācijas.

Ļoti lielā karstumā “Euroaptiekas” farmaceite Melberga iesaka līdzi paņemt piparmētru vai mentola konfekti, jo, to apēdot, reflektoriski tiek paplašināti sirds mazie asinsvadi un tiek uzlabota kapilārā asinsrite, kas nozīmē, ka cilvēkam var uzlaboties pašsajūta. Tāpat karstā laikā var izmantot dažādus augu ekstraktus, kā piemēram vilkābeles ekstraktu, lai atbalstītu sirds veselību.

2.Seko līdzi savam asinsspiedienam!

CITI ŠOBRĪD LASA

Normāls asinsspiediens veselam cilvēkam tiek uzskatīts par 110/70 vai 120/80 mm Hg. Senioram un cilvēkam ar hroniskām sirds slimībām ir nepieciešams asinsspiedienu mērīt vismaz trīs reizes dienā – rītā, pusdienlaikā un vakarā. Ja cilvēkam nav sirds veselības problēmas, bet, piemēram, ir slikta pašsajūta, nogurums un galvassāpes karstā laikā, tad ieteicams ir nedēļas laikā sekot līdzi asinsspiedienam, jo tas var būt saistīts ar augstu asinsspiedienu. Ja tas nepāriet, ir jādodas uz tālākiem izmeklējumiem pie ģimenes ārsta.

Arī “Euroaptiekā” ir iespējams ar farmaceita palīdzību izmērīt spiedienu un pēc mērījumu veikšanas konsultēties un uzdot interesējušos jautājumus. Ja asinsspiediens ir pazemināts, to var palīdzēt uzlabot kofeīnu saturošie produkti vai uztura bagātinātāji, piemēram, kafija vai stipra melnā tēja, norāda Melberga.

Paaugstinātu asinsspiedienu ir grūtāk uzlabot, jo jāņem vērā kopējais cilvēka veselības stāvoklis – vai cilvēks smēķē, ir paaugstināts svars vai holesterīna līmenis. Šādos gadījumos ir jādodas pie ārsta veikt izmeklējumi, lai ārsts izrakstītu nepieciešamo ārstēšanās terapiju.

3.Lieto un uzglabā medikamentus pareizi

Farmaceite norāda, ka vasarā medikamentu lietošanu nav ieteicams pārtraukt bez ārsta konsultācijas, jo tas var būt bīstami. Piemēram, ja seniors ir devies uz vasarnīcu un aizmirsis savas zāles, tām tomēr vajadzētu doties pakaļ, īpaši ja ir plānoti dārza darbi vai citas fiziskas aktivitātes, lai nerastos komplikācijas.

Tāpat ir svarīgi ņemt vērā, ka medikamentu uzglabāšanas temperatūra nedrīkst pārsniegt +25 grādus, tādēļ vasaras karstumā ir jānodrošina, lai tie tiktu uzglabāti pareizos apstākļos. Īpaši jāņem vērā, ka medikamentus, kas prasa aukstumglabāšanu, piemēram, diabēta un sirds zāles, nav ieteicams nēsāt līdzi. Šo medikamentu iegāde aptiekās ir jāplāno, lai tos uzreiz var nolikt mājās piemērotā glabāšanas vietā. Pārmērīgs karstums ietekmē zāļu kvalitāti.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.