Foto. pexels.com/mali maeder

Kā samazināt savu bioloģisko vecumu? Zinātnieki nosauc “lieko” produktu 28

Ir vispārzināms, ka pārāk daudz cukura mums kaitē. Pētnieki no Kalifornijas Universitātes Sanfrancisko (UCSF) apgalvo, ka pat tad, ja mēs ēdam veselīgi, katrs pievienotā cukura grams novecina mūsu šūnas, par to plašāk raksta New York Post.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
2025. gads sola “stabilu melno svītru” 5 zodiaka zīmēm
“Viņš ļoti labi apzinās, ka daudzi no viņa grib atbrīvoties.” Eksperts nosauc brīdi, no kura Putina dienas būs skaitītas
Lasīt citas ziņas

Tiek atzīmēts, ka ASV Pārtikas un zāļu pārvalde iesaka ierobežot pievienotā cukura daudzumu līdz 50 gramiem dienā. Tomēr viņi arī piebilst, ka cukurs ir pieejams dažādos veidos – jā, piena šokolādes tāfelīte satur apmēram 25 gramus, bet skārdene gāzētās limonādes (apmēram 0,35 l) satur apmēram 39 gramus.

Pētījumā 342 sievietes patērēja vidēji 61,5 gramus pievienotā cukura dienā, dalībnieces pārsvarā bija ap 40 gadiem. Pētījuma autorus vairāk interesēja viņu bioloģiskais vecums, tas ir, mūsu šūnu un audu vecums. Šo skaitli ietekmē ģenētika un dzīvesveida ieradumi, piemēram, diēta un vingrinājumi — kas kopsummā var dot skaitli, kas var būt lielāks vai mazāks par mūsu hronoloģisko vecumu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pētnieki ir sasaistījuši veselīgu uzturu – īpaši Vidusjūras diētu, kurā uzsvērti dārzeņi, augļi, veseli graudi, veselīgi tauki, rieksti un sēklas – ar zemāku bioloģisko vecumu. Tajā pašā laikā cukura pievienošana paātrina bioloģisko novecošanos, pat ja cukurs bija daļa no veselīga uztura.

“Mēs zinājām, ka cukura patēriņš ir saistīts ar sliktāku vielmaiņu un agrīnām slimībām, iespējams, vairāk nekā jebkurš cits uztura faktors. Tagad mēs zinām, ka paātrināta novecošanās ir, iespējams, no pārmērīga cukura patēriņa, kas ierobežo veselīgu mūžu,” sacīja pētījuma līdzautore Elissa Epel, UCSF Psihiatrijas un uzvedības zinātņu katedras profesore.

Pētnieki uzsver, ka 10 gramu pievienotā cukura izslēgšana no ikdienas uztura var samazināt jūsu bioloģisko vecumu par 2,4 mēnešiem. Tikmēr augsts cukura līmenis asinīs var sabojāt šūnas, izraisot hroniskus iekaisumus, kas ir saistīti ar sirds slimībām, diabētu, aknu slimībām un vēzi. Cukurs veicina arī aptaukošanos un problēmas ar zobiem.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.