Kā samazināt savu bioloģisko vecumu? Zinātnieki nosauc “lieko” produktu 28
Ir vispārzināms, ka pārāk daudz cukura mums kaitē. Pētnieki no Kalifornijas Universitātes Sanfrancisko (UCSF) apgalvo, ka pat tad, ja mēs ēdam veselīgi, katrs pievienotā cukura grams novecina mūsu šūnas, par to plašāk raksta New York Post.
Tiek atzīmēts, ka ASV Pārtikas un zāļu pārvalde iesaka ierobežot pievienotā cukura daudzumu līdz 50 gramiem dienā. Tomēr viņi arī piebilst, ka cukurs ir pieejams dažādos veidos – jā, piena šokolādes tāfelīte satur apmēram 25 gramus, bet skārdene gāzētās limonādes (apmēram 0,35 l) satur apmēram 39 gramus.
Pētījumā 342 sievietes patērēja vidēji 61,5 gramus pievienotā cukura dienā, dalībnieces pārsvarā bija ap 40 gadiem. Pētījuma autorus vairāk interesēja viņu bioloģiskais vecums, tas ir, mūsu šūnu un audu vecums. Šo skaitli ietekmē ģenētika un dzīvesveida ieradumi, piemēram, diēta un vingrinājumi — kas kopsummā var dot skaitli, kas var būt lielāks vai mazāks par mūsu hronoloģisko vecumu.
Pētnieki ir sasaistījuši veselīgu uzturu – īpaši Vidusjūras diētu, kurā uzsvērti dārzeņi, augļi, veseli graudi, veselīgi tauki, rieksti un sēklas – ar zemāku bioloģisko vecumu. Tajā pašā laikā cukura pievienošana paātrina bioloģisko novecošanos, pat ja cukurs bija daļa no veselīga uztura.
“Mēs zinājām, ka cukura patēriņš ir saistīts ar sliktāku vielmaiņu un agrīnām slimībām, iespējams, vairāk nekā jebkurš cits uztura faktors. Tagad mēs zinām, ka paātrināta novecošanās ir, iespējams, no pārmērīga cukura patēriņa, kas ierobežo veselīgu mūžu,” sacīja pētījuma līdzautore Elissa Epel, UCSF Psihiatrijas un uzvedības zinātņu katedras profesore.
Pētnieki uzsver, ka 10 gramu pievienotā cukura izslēgšana no ikdienas uztura var samazināt jūsu bioloģisko vecumu par 2,4 mēnešiem. Tikmēr augsts cukura līmenis asinīs var sabojāt šūnas, izraisot hroniskus iekaisumus, kas ir saistīti ar sirds slimībām, diabētu, aknu slimībām un vēzi. Cukurs veicina arī aptaukošanos un problēmas ar zobiem.