Publicitātes foto

Kā izvēlēties, audzēt un uzglabāt zaļos dīgstus? 0

Kā izvēlēties un saglabāt veikalos nopērkamās zaļo dīgstu kastītes? Kurus visvieglāk izaudzēt mājas apstākļos?

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
2025. gads sola “stabilu melno svītru” 5 zodiaka zīmēm
Lasīt citas ziņas

“Visiem parasti garšo zirņu zaļie dīgsti, pat kaķiem. Mājas mīluļiem topā ir arī kolrābju dīgsti. Cilvēkiem otrajā vietā aiz zirņiem ir redīsu zaļie dīgsti. Ēdiena garšas dažādošanai noderēs arī brokoļi, sinepes, kreses,” skaidro zaļumu audzētāja Dace Damberga.

Visos zaļumos ir daudz vit­amīnu, un tieši ziemas otrā puse ir laiks, kad tos sāk sevišķi kāroties. Zaļumu audzētāja iesaka pirkt dažādu veidu dīgstus, jo praksē novērots – ilgāk (aptuveni mēnesi) ēdot vienu veidu, tā garša var apnikt un gribas kaut ko citu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Dažkārt cilvēkiem pašiem brīnums – kā pēkšņi var garšot tieši tie, kuri pirms kāda laika negaršoja. Organisms pats diktē, kas tobrīd vajadzīgs.

Izvēlas

Ja ir iespēja izvēlēties, Dace iesaka iegādāties vienu kastīti, kurā dzinumi mazāki, un otru, kurā jau pastiepušies garāki. Tad zaļumu pietiks ilgākam laikam.

Pērk tikai tos zaļumus, kuri izskatās spirgti un zaļi, – protams, ja tā nav kāda sarkanlapu varietāte. Tādus, kas apdzeltējuši vai sākuši sagāzties, nevajag pirkt. Vislabāk, ja zaļumus var pasūtīt tieši no audzētāja.

Uzglabā

Istabas temperatūrā, bez papildu apgaismojuma dīgsti saglabās savu izskatu un vērtību divas trīs dienas. Tad arī tos vajadzētu apēst. Ja tas nav izdarīts, kastīti var ievietot ledusskapī – tur tās mūžs paildzināsies vēl par nedēļu.

Zirņus un redīsus var nolikt redzamā vietā uz galda, pie televizora vai datora – tie kalpos kā veselīgi našķi un ātri tiks apēsti.

Laista

Publicitātes foto

Vienīgā kopšana, kas dīgstiem vajadzīga, ir laistīšana. Šim nolūkam kastīti ieliek šķīvītī ar ūdeni. Dzirda pavisam maz, jo augsne nedrīkst būt slapja, bet tikai viegli mitra. Tas vajadzīgs arī tad, ja kastīte glabājas ledusskapī (pēc 3–4 dienām aplaista).

Ja, pārnākot no darba, pēkšņi ierauga, ka zaļumi siltumā apvītuši un noliekušies, pēc padzirdīšanas tie drīz vien atdzīvosies. Mēslot dīgstus nevajag, jo sēklās jau ir viss startam vajadzīgais. Zaļumus nerasina un nelaista no augšpuses, lai nesāktos puve.

Reklāma
Reklāma

Audzē

Mājas apstākļos visvieglāk izaudzēt avotu kreses dīgstus. Labos apstākļos pie zaļumu ēšanas var tikt piecās dienās. Ar pārējiem zaļumiem būs grūtāk, jo tik glīti kā veikalā tie var izaugt tikai tad, ja ir mākslīgais apgaismojums.

Ja gribas darboties pašam, tad var diedzēt tikai sēklas, jo tām gaismas nevajag, taču arī tas ir labs vit­amīnu un garšu avots. Lai arī gaismas kļūst vairāk, zaļumu un stādu audzēšanai telpās uz palodzes tās ir par maz. Īstiem zaļumu faniem atmaksāsies mākslīgā apgaismojuma iegāde.

Sēj

Publicitātes foto

Dīgstu audzēšanai piemērots kūdras substrāts, kas paredzēts dēstu sēšanai (tam jābūt smalkam). To viegli samitrina, ber kastītē, iesēj sēkliņas un pārklāj ar mitru salveti vai marlīti, lai sēklām būtu dīgšanai vajadzīgais mikroklimats (mitrums un siltums).

Kad tās sadīgušas, var novietot vēsākā, bet gaišākā vietā (uz palodzes). Izdevīgi sēt vienādos plastmasas trauciņos – tukšo uzliekot kā jumtiņu, veidosies tāda kā mikrosiltumnīca.

Sēklu diedzēšanai un dīgstu audzēšanai izvēlas tikai speciāli šim nolūkam paredzētas sēklas. Veikalā ieteicams pat pārjautāt pārdevējai, lai nenopirktu kodinātās sēklas. Dārza zeme dīgstu audzēšanai ir par smagu, turklāt tajā var būt dažādi slimību ierosinātāji.

PADOMS

Publicitātes foto

Zaļumus nogriež līdz ar zemi pēc kārtas, nevis plūkā lapiņas izlases kārtībā. Sēklas nav ēdamas, un no tām nekas neataugs. Piesakņoto kastīti var izmest kompostā vai zemi izbārstīt uz telpaugiem vai dārza dobēm.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.