Kā saglabāt vitamīnus, gatavojot dārzeņus? 2
Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Ja rīkojas neapdomīgi, viss veselīgums no produktiem vai nu izkūp gaisā, vai noslīkst taukos, vai kopā ar ūdeni tiek izliets kanalizācijā. Tāpēc, gatavojot dārzeņus, jācenšas tos pasargāt no gaisa, ūdens un taukiem.
Viens no efektīvākajiem gatavošanas veidiem – tvaicēšana. Vieglāk to darīt speciālos katlos un pannās. Izvēloties traukus, svarīgi noskaidrot, vai tiem ir tā sauktā nepiedegošā virsma (protams, piedegt var jebkura virsma, ja to atstāj bez uzraudzības).
Ideāli, ja traukam ir pietiekami (apmēram 1 cm) biezs dibens un blīvi noslēdzošs vāks bez caurumiņiem.
Dārzeņus piemērotā traukā gatavo savā sulā – karstums iztvaicē ūdeni, kas paceļas līdz vākam, kur sakrājas pilienu veidā un tad krīt lejā, karst un tvaiko atkal, radot katlā pirts efektu. Dārzeņi gatavojas, bet neizjūk, kā tas notiek ūdenī.
Garšvielas dārzeņiem pievieno gatavošanas beigās.