Kā plastmasas maisiņus un traukus lietot vēlreiz 0

“Kādēļ plastmasas maisiņi un trauciņi, ko var iegādāties lielveikalos, nav paredzēti atkārtotai lietošanai? Kas ļauns var notikt, tos izmantojot vēlreiz?” 
Ausma Mazsalacā

Reklāma
Reklāma

 

TV24
“Laikam par to nevaru stāstīt, bet…” Rajevs atklāj iepriekš nedzirdētu informāciju par Rinkēviča un Trampa telefonsarunu
“Baidens nolēmis skaisti aiziet no dzīves, paņemot sev līdzi ievērojamu daļu cilvēces.” Medvedevs biedē ar Trešo pasaules karu
7 brīnumēdieni! Pārtikas produkti, kuru regulāra iekļaušana ēdienkartē kavē ādas novecošanos
Lasīt citas ziņas

Pārtikas un veterinārā dienesta Pārtikas uzraudzības departamenta Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vadītāja Tatjana Marčenkova uzsver, ka vispirms ir jāzina, no kāda polimērā materiāla un kādam nolūkam šie trauki ir izgatavoti, un tikai tad var spriest par to lietošanas nosacījumiem. Tomēr vienreizējās lietošanas trauki patiešām nav paredzēti atkārtotai lietošanai, jo ražotājs var būt noteicis, ka tos drīkst izmantot tikai aukstiem, sausiem vai citādiem produktiem. Tādēļ šis nosacījums noteikti ir jāievēro.

– Trauciņi, ko veikalos izmanto kā pārtikas produktu iesaiņojumu, ir paredzēti, lai ražotājam, tirgotājam un patērētājam būtu vienkāršāk, – skaidro Latvijas Lauksaimniecības universitātes Tehnoloģiju un zināšanu pārneses centra vadītāja, iepakojuma pētniece Sandra Muižniece-Brasava.

CITI ŠOBRĪD LASA

Parasti trauciņi, ja tos atļauts lietot pārtikai, ir marķēti ar glāzītes un dakšiņas simbolu. Maisiņus nemarķē, bet veikalā ir jābūt dokumentācijai, kas apliecina, ka tos drīkst izmantot saskarei ar pārtiku.

Pirms šo trauciņu un maisiņu atkārtotas lietošanas ir jāatceras, ka iepakojumam paredzēto plastmasas (polimēru) materiālu ir ļoti daudz, tādēļ vieni ir piemēroti šķidru produktu iesaiņošanai, citi – pulverveida, taukus saturošu vai arī skābu iepakošanai. Tikpat nozīmīgs ir produktu uzglabāšanas ilgums un pieļaujamā temperatūra (saldējamajā kamerā vai mikroviļņu krāsnī, vai cepeškrāsnī).

Dažādos apstākļos atšķirīgi polimēru materiāli (plastmasas) neuzvedas adekvāti. Tādēļ var gadīties, ka vienādos apstākļos vieni trauciņi ir droši veselībai, bet no citiem var notikt sastāva daļiņu migrācija. Tā kaitīgās vielas nonāk pārtikas produktos.

– Protams, pēc vienas šādas reizes nevar pamanīt, ka cilvēks ir saindējies, bet, regulāri lietojot šādus trauciņus, migrējošās iepakojuma daļiņas uzkrājas cilvēka organismā, un var rasties dažādas veselības problēmas, tajā skaitā audzēji, – turpina S. Muižniece-Brasava.

Tas, cik šo kaitīgo vielu var uzkrāties organismā, ir atkarīgs no katra veselības stāvokļa – imunitātes un spējas izvadīt kaitīgos savienojumus.

Tālab vienreizējais iepakojums ir paredzēts vienai lietošanas reizei, bet, ja mājās to izmanto atkārtoti un rīkojas gudri, tad to var darīt, taču līdz brīdim, kamēr parādās acīmredzami defekti. S. Muižniece-Brasava brīdina, ka kaitīgās vielas (piedevas, plastifikatori) var izdalīties no visām plīsumu vietām.

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.