Dārzeņu čipsi ir laba alternatīva konfekšu pakām. Arī skaisti un gardi, turklāt veselīgi. Turziņā apakšā likti kale kāposti, augšpusē košumam burkānu un biešu čipsi.
Dārzeņu čipsi ir laba alternatīva konfekšu pakām. Arī skaisti un gardi, turklāt veselīgi. Turziņā apakšā likti kale kāposti, augšpusē košumam burkānu un biešu čipsi.
Foto: Inita Šteinberga

Kā mājās pagatavot veselīgus dārzeņu čipsus? 0

“Šovasar izauga laba dārzeņu raža. Vēlos gatavot čipsus. Kā to vislabāk darīt, lai saglabātu dārzeņu vērtību? Vai var kaltēt cepeškrāsnī?” interesējas Kaspars Priekuļos.

Reklāma
Reklāma

Izvēlas kaltētavu

Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
2025. gads sola “stabilu melno svītru” 5 zodiaka zīmēm
“Viņš ļoti labi apzinās, ka daudzi no viņa grib atbrīvoties.” Eksperts nosauc brīdi, no kura Putina dienas būs skaitītas
Lasīt citas ziņas

“Pašgatavoti čipsi ir vērtīgs produkts un našķis, ko var vienkārši pagatavot arī mājas apstākļos. Taču šim nolūkam labāk iegādāties speciālās kaltētavas, nevis lietot cepeškrāsni,” iesaka dārzeņu čipsu gatavotāja Zane Krēsliņa-Plētiena no Raunas. Šī iekārta noderēs arī pareizai ārstniecības augu, ogu kaltēšanai.

Nelieliem apjomiem pietiks ar augļu žāvētavu, kas maksā pārdesmit eiro. Ja rezultāts iepatīkas, tad ir vērts pirkt kādu lielāku agregātu. Speciālajās iekārtās čipsi saglabā krāsu, kļūst gardi un kraukšķīgi.

CITI ŠOBRĪD LASA

Plīts cepeškrāsnī var gatavot kale kāpostu čipsus. Šim nolūkam plīti noregulē uz 100 grādu temperatūru (šis ir izņēmuma gadījums, kad lieto tik lielu siltumu). Kāpostus saplucina gabaliņos, saliek bļodā, apslaka ar mērcīti, kas pagatavota no olīveļļas, citrona sulas, sāls un garšaugiem, un liek uz plāts. Gardums būs gatavs pēc pusstundas.

Čipsus vislabāk gatavot nelielā daudzumā un apēst tūliņ, jo glabājot tie var zaudēt trauslumu. Lai čipsi ilgāk būtu kraukšķīgi, tos uzglabā hermētiski noslēgtā traukā vai cieši aizsietā maisiņā.

Lai dārzeņi saglabātu savu vērtību, kaltēšanas tempe­ratūra nedrīkst pārsniegt 45 grādus. Process ilgst aptuveni diennakti. Kad čipsi kļūst trausli, tie ir gatavi.

Kaltē visu

Kaltēt un pārvērst čipsos var kartupeļus, bietes, burkānus, selerijas, ķirbjus, ābolus. Ķirbjiem var izmēģināt arī saldo variantu, pirms tam apstrādājot ar medu un kanēli (cukuru Zane nelieto).

Pārējiem dārzeņiem pirms kaltēšanas, kamēr tie vēl svaigi sagriezti, pārber mazliet sāls un garšaugu. Garšai var pievienot sēņu pulveri, sīpolu vai ķiploku granulas.

Samaisa, lai piedevas pielīp dārzenim, jo no jau izkaltētiem produktiem piedevas nobirst. Pirms kaltēšanas šķēlītēm var uzrasināt mazliet olīveļļas, lai garšvielas labāk pieķeras.

Viskošākā krāsa un vislabākā garša ir čipsiem, kas gatavoti no svaigi vāktiem dārzeņiem. Arī šķirnei ir nozīme. Piemēram, lai burkāni būtu koši oranži, jāeksperimentē ar šķirnēm.

To tagad var izdarīt, sapērkot tirgū no zemniekiem dažādu šķirņu sakņu paraugus. Savukārt ķirbim vai selerijas saknei dzelteno toni paspilgtinās pievienota kurkuma.

Reklāma
Reklāma

Galvenais čipsu gatavošanas noslēpums – izejmateriālu sagriezt pēc iespējas plānāk. Šim nolūkam der rīves ar speciālu nazi un regulējamu biezumu vai mizojamais nazītis.

Saldie našķi

Ja iegādāts kaltējamais aparāts, tad no saldētavā esošām ogām var pagatavot košļājamās konfektītes. Košumam var pieliet biešu sulu, saldumam pielikt medu. Avenes un zemenes ir tik saldas, ka nevajag nekādu piedevu.

Šim nolūkam ogas sablendē un masu plānā kārtā izlej traukā, kurā ieklāts cepampapīrs vai speciāls silikona ieliktnis. Arī šo masu svarīgi kaltēt mērenā temperatūrā, jo lielā karstumā tā nekļūs staipīga un vijīga.

Ogu masa ir gatava, kad to var kā gumiju vienā gabalā izņemt no žāvētāja. Plāksni sarullē un tad sagriež gabaliņos. Var arī sagriezt ogu masu tāpat kumosiņos.

Dārzeņu čipsi un ogu konfektītes ir lielisks našķis, ko baudīt, skatoties televīziju svētku brīvdienās. Šie čipsi ir gardi, un tajos ir maz kaloriju, toties ir daudz organismam vērtīgu vielu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.