Olu tests 0
Veikalā pirktās olas vienmēr ir svaigas, bet kā noteikt, vai tādas ir lauku olas?
– Lielie olu ražotāji vistas tur specifiskos apstākļos, dējumu regulāri savāc. Teorētiski olas drīkst glabāt 28 dienas pēc dēšanas, – skaidro Zeltīte Skalberga. Speciāliste uzsver, ka svarīgi ir olas turēt nemainīgā temperatūrā vai nu istabā, vai ledusskapī. Ja veikalā tās atradušās vēsuma vitrīnā, arī turpmāk vajadzētu glabāt ledusskapī.
Dažkārt ir grūti noteikt, cik vecas ir lauku olas, jo arī krūmos var atrast kādu slepenu ligzdu. Bet, lai vistām labāk patiktu dēt, ligzdā tradicionāli atstāj vienu olu padēklim. Arī tā vairs nebūs svaiga, ja sajuks ar pārējām.
Droša ir pārbaudes metode, katru olu uzsitot uz šķīvīša. Tas sevišķi svarīgi, gatavojot konditorejas izstrādājumus, jo viena ola var sabojāt visu kūkas garšu.
Lai pārbaudītu, cik svaiga ir ola, to ieliek traukā ar ūdeni un vēro.
• Ja ola paliek guļam trauka dibenā horizontāli, tā ir ļoti svaiga.
• Ja apaļais gals sāk mazliet celties augšup, tā ir nedēļu veca.
• Ja ola stāv vertikāli, tā ir aptuveni trīs nedēļas veca.
• Ja ola uzpeld, tai ir sešas vai vairāk nedēļas, un tā pārtikā vairs nav lietojama.