Kā pareizi uzglabāt maizi vasarā 0
Vasara ir pārgājienu un pikniku laiks, līdz ar to aktualizējas jautājums, kā maizi paņemt līdzi, lai tā ilgāk būtu svaiga un garda. Kā to panākt, stāsta eksperte – “Fazer” produktu attīstības vadītāja Baltijā Arlita Sedmale.
Viņa norāda, ka ideālie apstākļi gan rudzu, gan kviešu maizes uzglabāšanai ir vienādi – istabas temperatūrā, vēlams maizes kastē vai plauktā, atstājot to iepakojuma maisiņā. Siltā laikā, kad gaisa temperatūra pakāpjas un turas virs 20C, maize iepakojumā ātrāk kļūt mitra jeb “sasvīst”, un tas veicina tās pelēšanu. Tāpēc karstajās vasaras dienās ieteicams iegādāties tik daudz maizes, cik vienā vai divās dienās var apēst. Ja tomēr maize ir iegādāta vairāk vai ir zināms, ka to nepaspēs apēst, pirms uz maizes iepakojuma norādītā realizācijas laika beigām to ieteicam ielikt ledusskapī vai pat saldētavā. Tomēr tad tā, īpaši kviešu maize, zaudēs savas garšas un smaržas īpašības. Vienkāršs veids, kā no ledusskapja vai saldētavas izņemtai maizei palīdzēt atgūt zaudētās īpašības, ir to sagrauzdēt tosterī vai cepeškrāsnī.
Ja plānojat doties piknikā dabā, ieteicams padomāt par daudzumu, cik varēsiet apēst, kā arī par to, kur sasmērētās sviestmaizītes liksiet. Lai saglabātu maizītes garšu, smaržu un formu, ideālais variants ir to salikt sviestmaižu kastītē jeb kādā citā kastītē, kas pasargās maizi no saspiešanas. Ietīta folijā vai polietilēna maisiņā maize ātri kļūst mitra, tāpēc labāk ir izmantot sviestpapīru vai sviestmaižu papīru. Vislabāk ir maizītes smērēt piknika vietā, izmantojot līdzi paņemtās sastāvdaļas.
Dodoties garākā – vairāku dienu piknikā – sviestmaizītes noteikti vajadzētu smērēt pirms katras ēdienreizes. Iepriekšējā dienā smērētās maizītes būs vilšanās pat attiecībā uz ēdienu neizvēlīgam piknikotājam. Vairāku dienu piknikā parasti ņemam līdzi veselu kukulīti vai porciju maižu iepakojumu un vienmēr padomājam, lai maizīte būtu piknika groza virspusē, nevis apakšā. Ja pamanām, ka pēc pāris dienām maizītei ir parādījies pelējums, kas visbiežāk var gadīties karstā un mitrā laikā, to labāk tomēr izmest. Ja gadās apēst iepelējušu maizi nelielos daudzumos, krist panikā nevajadzētu, jo pelējuma ietekme uz veselību ir minimāla.
Jau vēstīts, ka “Fazer” ir starptautisks ģimenes uzņēmums, kas specializējas maizes, saldumu un cepumu ražošanā, kā arī ēdināšanas pakalpojumu sniegšanā. Uzņēmums strādā astoņās valstīs, tā produkcija tiek eksportēta uz vairāk nekā 40 valstīm. Grupas neto apgrozījums 2015. gadā sasniedza gandrīz 1,5 miljardus eiro, uzņēmumā strādā 15 tūkstoši darbinieku. Fazer savā darbībā ievēro stingrus ētikas principus, kas balstās uz uzņēmuma vērtībām un ANO ilgtspējīgas uzņēmējdarbības nosacījumiem.
Fazer Latvija ir viens no maizes tirgus līderiem, kas strādā ar diviem zīmoliem – “Fazer” un “Druva”. Maize tiek cepta mūsdienīgā ražotnē Ogrē, kas ir viena no tradīcijām bagātākajām maizes ceptuvēm Latvijā. “Fazer” saldumi, no kuriem Latvijā populārākie ir šokolādes “Karl Fazer” un “Geisha”, tiek ražoti Somijā. 2016. gadā Fazer Latvija apgrozījums bija 24,23 milj. eiro. Uzņēmumā strādā vairāk nekā 300 darbinieku, un tas ir lielākais darba devējs Ogrē.