Nokniebt, noraut vai nolauzt: kā pareizi jānovāc zemenes? 2
Inita Šteinberga, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
“Ģimenē mums ir strīds – kā pareizi noraut zemeņu ogas. Lauzt vai kniebt? Vai raujot ķekars jāpietur, lai necieš pārējās ogas?” – jautā Ivars Bauskā.
“Mēs savos laukos zemenes vācam, nolaužot ar īsu kātiņu tā, lai zaļās kauslapiņas paliktu pie ogas,” skaidro zemeņu audzētāja no Zirņu pagasta Vija Arne. Ja kauslapiņas norauj, ogas strauji bojājas. Pareizi noraut ogas svarīgi, ja plānots tās realizēt. Tad kātiņi nedrīkst būt pārāk gari, jo tie savainos citas ogas.
Ja iemanās, ogu kātiņi labi lūst, un ķekaru nevajag pieturēt. Taču ķekaru gan būtu vērts paņemt rokās un visas ogas pirms raušanas apskatīt. Šogad ogas ir lielas, smagas, sagūlušas zemē. Nereti no augšpuses oga izskatās skaisti sarkana, bet galiņš balts. Negatavas ogas nav gardas. Turklāt tā var laikus pamanīt ogas, kas sākušas bojāties. Tās salasa atsevišķā trauciņā un aizvāc no lauka.
Ogu kātiņus var arī kniebt, taču tas der tikai maziem apjomiem, jo vienkārši sāks sāpēt ienadži.
Zemeņu audzētāja skaidro, ka ievestās zemenes vāc, pirms tās pilnībā nogatavojušās, lai varētu transportēt. Ogas kļūst sarkanākas, taču negatavas norautās ogas garšas ziņā nemainās.