Foto: Shutterstock

Kā pareizi aprūpēt krūmmellenes, lai tās nebūtu tikai dārza “dekors” 4

Inita Šteinberga, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
“Varēja notikt ļoti liela nelaime…” Mārupes novadā skolēnu autobusa priekšā nogāzies ceļamkrāns 5
Lasīt citas ziņas

“Pērn iestādīju krūmmellenes. Pa gadu dažām izaugušas garas pīckas bez zariem. Vai tās būtu jāapgriež?” – jautā Marta Elejā.

“Ja krūmā gari dzinumi, ir jāpriecājas! Tiem šogad veidosies jauni sāndzinumi. Jārēķinās gan, ka šogad ogu vēl nebūs, jo tās veidojas tikai uz sānu dzinumiem, nevis uz gludā kāta,” skaidro stādaudzētājs Pēteris Heimanis no Pūres.

CITI ŠOBRĪD LASA

Dažām šķirnēm raksturīgi, ka dzinumi veidojas sevišķi gari un spēcīgi, citām – gari, bet ne īpaši resni. Sānzari veidosies dzinuma augšgalā (līdzīgi kā augļukociņiem). Kad uz tiem būs ogas, garais stumbrs nespēs noturēt to svaru un izlieksies, nereti pat līdz zemei. Šādi dzinumi apgrūtina stādījumu kopšanu, ogas var būt zemainas.

Savā saimniecības laukā stādaudzētājs šādus izskrējējus apgriež līdz līmenim, lai tas pieklājīgi iekļautos krūma vainagā. Tad sānzari jaunajam dzinuma veidosies zemāk.

Nelielā ģimenes dārziņā var rīkoties, kā tīk: var dzinumu apgriezt, taču var arī tam pielikt balstus, lai ogu raža turas stabili un stāvus.

Uzziņa!

Šogad mellenes mostas vēlāk nekā citus gadus. Tas ir labi, jo var cerēt, ka pavasara salnas netraumēs ogas. Saprotams, arī raža ienāksies vēlāk.

Kad mēslot krūmmellenes?

• Krūmmellenes mēslo, kad tās sāk plaukt. Tas ir aptuveni tad, kad stabili iestāsies vismaz 15 grādu gaisa temperatūra.

• Krūmmelleņu audzētājs pirmajā reizē dos amonija sulfātu. Pēc mēneša papildbarībā krūmiņi dabūs komplekso mēslojumu, kas paredzēts skābummīļiem.

• Stādaudzētājs piekodina neeksperimentēt un neliet uz krūmmellenēm dažādas dārza kopšanā apšaubāmas vielas, piemēram, kefīru, sūkalas, citronskābi.

Foto: Inita Šteinberga

Īsināt vai neīsināt garos dzinumus – tas ir gaumes jautājums!

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.